AFP: Corupţia macină în continuare în România şi Bulgaria, noi membre UE

De la poliţistul bulgar implicat în trafic de droguri la ministrul român care primeşte caltaboşi pentru a truca o licitaţie, corupţia este omniprezentă în România şi Bulgaria, ţări care au devenit membre ale Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007.

1 afișare
Imaginea articolului AFP:  Corupţia macină în continuare în România şi Bulgaria, noi membre UE

AFP: Corupţia macină în continuare în România şi Bulgaria, noi membre UE

Conform Transparency International România, dacă 20 la sută dintre români declarau în 2006 că au dat mită pentru a avea acces la servicii care, la nivel oficial, sunt gratuite, acum 30 la sută dintre ei recunosc acest lucru. Un procent care transformă România în ţara cea mai coruptă din UE, după cum indică ultimul raport Transparency International.

În Bulgaria, 70 la sută dintre cei intervievaţi apreciază că lupta împotriva corupţiei este ineficientă, în timp ce 80 la sută consideră drept "extrem de corupte" partidele şi sistemul judiciar, conform Transparency.

Nici un domeniu nu este la adăpost de acest fenomen, care afectează sănătatea, educaţia, administraţia, poliţia sau chiar justiţia, apreciază AFP.

Începând din ianuarie, Casa de sănătate bulgară va cere fiecărui pacient să declare în scris, la ieşirea din spital, că nu a fost obligat să plătească pentru serviciile al căror cost este suportat de autorităţi.

Deja aflate sub supravegherea strictă a autorităţilor de la Bruxelles, care poate activa o clauză de salvgardare în cazul în care progresele în lupta anticorupţie vor fi considerate insuficiente, cele două ţări au fost în 2007 teatrul unor cazuri răsunătoare, care au implicat miniştri, comentează agenţia France Presse.

Ministrul român al Agriculturii, Decebal Traian Remeş, a fost nevoit să demisioneze după difuzarea unei înregistrări video în care era prezentat primind un plic şi sacoşe cu caltaboşi din partea unui întreprinzător local, care voia să-şi asigure sprijinul acestuia pentru a câştiga o licitaţie. Colegul său de la Justiţie, Tudor Chiuariu, a demisionat şi el la începutul lunii decembrie, după ce a fost vizat de o anchetă pentru "abuz în serviciu împotriva interesului public", în legătură cu o tranzacţie imobiliară.

Chiar dacă nu a fost acuzat direct de corupţie, Chiuariu a plătit şi pentru promovarea unei ordonanţe controversate, în baza căreia au fost blocate anchetele împotriva miniştrilor bănuiţi de abuz în serviciu, afirmă AFP.

În Bulgaria, premierul socialist Serghei Stanişev a fost obligat să renunţe, în iulie, la cel mai influent dintre membrii Cabinetului, Rumen Ovcearov, deţinătorul portofoliului Economiei şi Energiei şi personalitate importantă în Partidul Socialist, din cauza unui caz de deturnare de fonduri publice, abuz de putere şi tentativă de influenţare a justiţiei.

Anul 2007 a demonstrat şi amploarea corupţiei în rândurile celor care ar trebui să combată acest fenomen, cu inculparea a şase magistraţi români, acuzaţi că au cumpărat şi vândut, pentru 15.000 de euro, subiectele la examenul pentru conducerea Parchetului Bucureşti, adaugă France Presse.

Directorul Transparency International România afirmă că primul an în UE a avut însă un impact pozitiv în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, deoarece autorităţile au început să o combată "nu numai de teama criticilor de la Bruxelles".

Bulgaria, unde, conform unui raport independent, corupţia implică sume aproape egale cu totalul fondurilor aşteptate de la UE, a lansat o campanie împotriva deturnării de fonduri comunitare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici