Ajutorul militar pentru Ucraina s-ar putea muta de la ţări direct la NATO. Fond: 100 de miliarde de euro / Ar fi prima livrare de armament a organizaţiei ce a oferit doar ajutorul neletal pentru Ucraina, de teamă că un rol mai direct ar putea declanşa o escaladare a tensiunilor

Miniştrii de externe din NATO se reunesc miercuri pentru a discuta despre cum să asigure sprijinul militar pentru Ucraina pe termen lung, inclusiv o propunere pentru un fond de 100 de miliarde de euro pe cinci ani, scrie Reuters

815 afișări
Imaginea articolului Ajutorul militar pentru Ucraina s-ar putea muta de la ţări direct la NATO. Fond: 100 de miliarde de euro /  Ar fi prima livrare de armament a organizaţiei ce a oferit doar ajutorul neletal pentru Ucraina, de teamă că un rol mai direct ar putea declanşa o escaladare a tensiunilor

NATO: Fond de 100 de miliarde de euro pentru Ucraina. Ar fi prima livrare de armament a organizaţiei ce a oferit doar ajutorul neletal pentru Ucraina, de teamă că un rol mai direct ar putea declanşa o escaladare a tensiunilor

Propunerile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, ar conferi alianţei un rol mai direct în coordonarea furnizării de arme, muniţii şi echipamente Ucrainei în lupta împotriva invaziei Rusiei, spun diplomaţii..

Planurile vor fi discutate în timpul unei reuniuni de două zile la Bruxelles, care va sărbători cea de-a 75-a aniversare a fondării Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord şi va pregăti un summit al liderilor alianţei care va avea loc la Washington în luna iulie.

Întâlnirea va oferi o perspectivă asupra măsurii în care aliaţii europeni ai Ucrainei sunt dispuşi să sprijine efortul de război al Kievului, în condiţiile în care un pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de aproximativ 60 de miliarde de dolari rămâne blocat în Congresul american.

Reuters scrie că, potrivit planurilor, NATO ar urma să preia o parte din activitatea de coordonare de la o coaliţie ad-hoc condusă de SUA, o mişcare menită în parte să se protejeze împotriva oricărei reduceri a sprijinului american dacă Donald Trump se întoarce la Casa Albă, au declarat diplomaţii.

Până acum, NATO ca organizaţie s-a concentrat pe ajutorul neletal pentru Ucraina, de teamă că un rol mai direct ar putea declanşa o escaladare a tensiunilor cu Rusia.

NATO a refuzat să comenteze în detaliu propunerile lui Stoltenberg, dar un oficial a declarat că miniştrii vor „discuta cea mai bună modalitate de a organiza sprijinul NATO pentru Ucraina, pentru a-l face mai puternic, mai previzibil şi mai durabil”.

„Nu vor fi luate decizii finale la reuniunile ministeriale din aprilie, iar discuţiile vor continua pe măsură ce ne apropiem de summitul de la Washington din iulie”, a declarat oficialul.

Diplomaţii au avertizat că discuţiile privind propunerea se află într-un stadiu incipient şi nu este clar dacă cifra de 100 de miliarde de euro va fi acceptată sau cum va fi finanţată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici