Al doilea test nuclear al Coreei de Nord, confirmat de SUA

Serviciile americane de informaţii au confirmat luni, în urma unei analize ştiinţifice, că Phenianul a efectuat "probabil" un nou test nuclear de "câteva kilotone" în mai, test care a fost condamnat în unanimitate de comunitatea internaţională.

21 afișări
Imaginea articolului Al doilea test nuclear al Coreei de Nord, confirmat de SUA

Al doilea test nuclear al Coreei de Nord, confirmat de SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Comunitatea americană de informaţii apreciază că regimul nord-coreean a procedat probabil la o explozie nucleară subterană în regiunea Phenianului la 25 mai 2009", precizează serviciul de presă al directorului serviciilor de informaţii (DNI), Dennis Blair.

"Puterea exploziei a fost de câteva kilotone", au precizat acestea, adăugând că "analiza acestui eveniment continuă".

Ministerul rus al Apărării a apreciat la rândul său la sfârşitul lui mai că forţa celui de-al doilea test nuclear nord-coreean a fost între zece şi 20 de kilotone, potrivit agenţiilor ruse.

Preşedintele sud-coreean, Lee Myung-Bak, a ajuns luni la Washington unde se va întâlni marţi cu omologul său american, Barack Obama, pentru a discuta despre dosarul nord-coreean.

Consiliul de Securitate al ONU a decis vineri, în unanimitate, înăsprirea sancţiunilor în special financiare, ca răspuns faţă de tesul nuclear nord-coreean de la 25 mai, al doilea după cel din octombrie 2006.

Phenianul a reacţionat sâmbătă cu o virulenţă extremă faţă de aceste sancţiuni, ameninţând că nu va renunţa la ambiţiile nucleare şi că va utiliza plutoniu în scopuri militare.

Este pentru prima dată când Phenianul evocă un program pe bază de uraniu, până în prezent regimul respingând acuzaţiile americane privind un presupus program nuclear clandestin în scopuri militare.

Oficiali ai serviciilor americane de informaţii l-au avertizat pe preşedintele Barack Obama, că Phenianul intenţionează să răspundă cu un nou test nuclear faţă de noile sancţiuni ale ONU, potrivit presei americane, care citează surse din cadrul serviciilor de informaţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici