Al-Qaida ameninţă că va ataca China pentru a-i răzbuna pe uiguri

Organizaţia teroristă Al-Qaida din Maghreb, AQMI, ameninţă că va ataca muncitori chinezi din Africa de Nord pentru a răzbuna astfel moartea unor membri ai minorităţii musulmane uigure, ucişi în timpul violenţelor din Xinjiang (China), a anunţat luni un cotidian din Hong Kong.

28 afișări
Imaginea articolului Al-Qaida ameninţă că va ataca China pentru a-i răzbuna pe uiguri

Al-Qaida ameninţă că va ataca China pentru a-i răzbuna pe uiguri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit South China Morning Post, care citează un raport al cabinetului de analiză a riscurilor Stirling Assynt din Londra, organizaţia teroristă Al-Qaida din Maghrebul islamic (AQMI), infiltrată în Algeria, a făcut apel la represalii împotriva Chinei.

Este pentru prima dată când reţeaua condusă de Osama ben Laden ameninţă în mod direct interesele chineze, potrivit acestui raport care apreciază că această voinţă de răzbunare este pe cale să se extindă la toate mişcările jihadiste.

"În pofida faptului că AQMI pare să fie prima dintre organizaţiile afiliate al-Qaida care anunţă în mod oficial că a luat ca ţintă interese chineze, (cu siguranţă) vor urma şi altele", potrivit autoritorilor raportului, citaţi de cotidianul din Hong Kong.

Sute de mii de cetăţeni chinezi lucrează în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord, dintre care 50.000 în Algeria, potrivit datelor furnizate de raport.

"Se discută tot mai mult (...) în rândul jihadiştilor, care afirmă că vor să atace China", se arată în raport.

"Unele persoane au început să caute în mod activ informaţii asupra intereselor chineze din lumea musulmană, care ar putea să fie folosite pentru a-şi defini ţintele", adaugă acest text.

Potrivit cotidianului, analiza aparţinând Stirling Assynt are la bază informaţi divulgate de persoane care au asistat la şedinţele de instruire din cadrul AQMI.

Tulburările interetnice care au izbucnit la 5 iulie la Urumqi, capitala regiunii Xinjiang, situată în nord-vestul Chinei, s-au soldat cu 184 de morţi şi peste 1.600 de răniţi, potrivit unui bilanţ al autorităţilor regionale, dar mult mai mulţi potrivit unor membri ai disidenţei uigure din exil.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici