Al-Qaida se foloseşte de haosul din Yemen pentru a cuceri trei oraşe

Organizaţia Al-Qaida în Yemen a exploatat haosul generat de coflictul din interiorul ţării pentru a ocupa trei oraşe din apropiere de Aden, unde forţele pro-guvernamentale au făcut progrese împotriva rebelilor şiiţi în ultimele săptămâni, au informat joi oficiali citaţi de Associated Press.

147 afișări
Imaginea articolului Al-Qaida se foloseşte de haosul din Yemen pentru a cuceri trei oraşe

Al-Qaida se foloseşte de haosul din Yemen pentru a cuceri trei oraşe (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Potrivit martorilor, steagurile negre ale Al-Qaida au fost ridicate deasupra clădirilor în oraşele Rabat, al-Lahoum şi al-Masaabin. Oficiali de securitate au spus că grupul extremist a ocupat clădirile fără luptă şi le-a transformat în baze militare.

La intrarea în oraşul al-Lahoum, luptătorii al-Qaida au demolat o clădire după ce l-au acuzat pe proprietarul ei că este un agent al fostului preşedinte al Yemenului, Ali Abdullah Saleh, şi al aliaţilor lui, rebelii şiiţi cunoscuţi drept huthi, au declarat oficialii.

Forţele armate ale Yemenului s-au împrăştiat pe teren pentru a gestiona conflictul cu rebelii şiiţi, creând un vid de securitate în unele părţi ale ţării, care a permis ramurei locale al-Quaida să ocupe teritoriul.

Între timp, un avion aparţinând companiei naţionale de transport Yemenia a aterizat în Aden cu 150 de yemeniţi care au fugit în Djibouti când s-a intensificat conflictul în luna martie, au spus oficiali ai aeroportului. Este vorba despre prima folosire de ordin comercial a aeroportului din Aden, de când raiduri aeriene conduse de Arabia Saudită au fost lansate la sfârşitul lunii martie, ţintindu-i pe rebeli şi pe aliaţii lor.

Şeful aeroportului, Tarek Abdu, a spus că zborul de joi va fi urmat de zboruri zilnice către Aden. Aeroportul de la Sanaa va primi, de asemenea, zilnic avioane venind din capitala Iordaniei, potrivit Autorităţii Aviaţiei Civile.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii din Yemen a precizat că a trimis înapoi şapte prizonieri huthi din Aden în capitala ţării controlată de rebeli, Sanaa. Zborul a fost autorizat ca parte a unei înţelegeri între comandanţii pro-guvernamentali şi cei rebeli, a precizat purtătorul de cuvânt, Shahin Ammane.

Lupta din Yemen are loc între rebelii şiiţi huthi loiali fostului preşedinte Ali Abdullah şi separatiştii din sud, miliţiile locale şi tribale, militanţii sunniţi care îl susţin pe preşedintele Abd Rabbou Mansour Hadi, refugiat la Riyad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici