Alegeri Afganistan: O comisie dispune renumărarea parţială a voturilor - VIDEO

Comisia pentru soluţionarea reclamaţiilor electorale din Afganistan (ECC) a ordonat Comisiei Electorale Independente (IEC) să renumere parţial buletinele de vot de la scrutinul prezidenţial din 20 august, relatează CNN.

21 afișări
Imaginea articolului Alegeri Afganistan: O comisie dispune renumărarea parţială a voturilor - VIDEO

Alegeri Afganistan: O comisie dispune renumărarea parţială a voturilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

ECC a cerut Comisiei Electorale Independente să renumere voturile ca urmare a unor "dovezi clare şi convingătoare de fraudă la mai multe secţii de votare".

Majoritatea dovezilor de fraudă se referă la un "număr excepţional de mare" de voturi exprimate la o secţie de vot "în raport cu numărul buletinelor de vot disponibile" sau la un număr extrem de mare de voturi pentru un singur candidat, potrivit ECC.

De aceea, ECC doreşte renumărarea buletinelor de vot la acele secţii unde numărul total al voturilor este de 600 sau mai mult şi au avut o prezenţă la vot de sută la sută, precum şi la secţiile unde un candidat a primit 95 la sută sau mai mult din numărul voturilor valide, dacă numărul total al voturilor depăşeşte 100.

ECC a primit peste 2.000 de reclamaţii de la încheierea scrutinului şi până în prezent, dintre care mai mult de 700 au fost catalogate de "Prioritate A."

Decizia vine după ce ambasadorul american în Afganistan, Karl Eikenberry, i-a cerut preşedintelui afgan în exerciţiu, Hamid Karzai, să permită anchetarea cazurilor de fraudă electorală semnalate, potrivit unor oficiali din cadrul Departamentului de Stat.

Eikenberry i-a solicitat lui Karzai să permită IEC sa ancheteze foarte amanuntit eventualele fraude si sa determine care voturi sunt corecte, dupa care sa aplice un standard foarte ridicat pentru a stabili care voturi sunt luate in calcul, potrivit acelorasi surse.

Odată ce acest lucru este stabilit, oficialii IEC vor decide dacă este nevoie de organizarea unei a doua runde a scrutinului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici