ALEGERI în Catalonia: Peste cinci milioane de cetăţeni, aşteptaţi la VOT, după ce Guvernul de la Madrid a dizolvat instituţiile regionale/ UPDATE 10.00 S-a dat startul scrutinului/ S-au format cozi

Aproximativ cinci milioane şi jumătate de catalani sunt aşteptaţi să se prezinte joi la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul regional, acest scrutin reprezentând pentru Guvernul de la Madrid momentul care poate pune capăt crizei politice izbucnite în urmă cu două luni.

1692 afișări
Imaginea articolului ALEGERI în Catalonia: Peste cinci milioane de cetăţeni, aşteptaţi la VOT, după ce Guvernul de la Madrid a dizolvat instituţiile regionale/ UPDATE 10.00 S-a dat startul scrutinului/ S-au format cozi

ALEGERI în Catalonia: Peste cinci milioane de cetăţeni, aşteptaţi la VOT, după ce Guvernul de la Madrid a dizolvat instituţiile regionale/ UPDATE 10.00 S-a dat startul scrutinului/ S-au format cozi

UPDATE 11.00 S-a dat start votului în alegerile regionale din Catalonia, iar câteva sute de persoane au format deja cozi în faţa secţiilor de votare, aşteptând să se pronunţe asupra viitorului regiunii, relatează cotidianul El Pais.

 


La scrutinul de joi se aşteaptă o participare masivă la vot, potrivit sondajelor, peste 80% dintre catalani se vor prezenta la urne pentru a decide dacă formaţiunile separatiste vor rămâne la putere. În 2015, partidele separatiste au câştigat pentru prima dată o majoritate de locuri în Parlamentul regional, obţinând 47,8 % din sufragii, în condiţiile unei prezenţe la vot de 77,4 %.

 

În plus, Guvernul de la Madrid a luat măsuri sporite de securitate pentru organizarea alegerilor regionale, Ministerul spaniol de Interne desfăşurând peste 15.000 de ofiţeri în regiune pentru a asigura ordinea în timpul procesului de vot.

Secţiile de votare s-au deschis la ora 10 (ora României) şi se vor închide la ora 21, moment în care vor apărea şi primele exit-polluri.
 

 

 

 

Alegerile au fost convocate de către Guvernul central de la Madrid, după ce acesta a dispus dizolvarea Parlamentului şi Guvernului regional din Catalonia, drept reacţie la declaraţia de independenţă adoptată în mod unilateral de foştii lideri ai regiunii.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a declarat în repetate rânduri că a dispus organizarea alegerilor regionale pentru a restaura ordinea constituţională în regiune şi pentru a depăşi cea mai gravă criză politică prin care a trecut statul iberic în ultimele decenii.

În alegeri, se confruntă reprezentanţii mişcării separatiste şi candidaţii care doresc rămânerea Cataloniei în componenţa Spaniei. Potrivit sondajelor de opinie, este aşteptată o prezenţă masivă la urne, însă niciuna dintre cele două tabere nu va reuşi să obţină majoritatea mandatelor în Parlamentul regional.

Sondajele sugerează că aproape trei sferturi dintre cetăţenii Cataloniei nu susţin continuarea planului de a dobândi idependenţa faţă de Spania, 71% dintre catalani preferând ca liderii regionali să ajungă la un consens cu Guvernul de la Madrid pentru ca regiunea să rămână parte componentă a Spaniei.

De asemenea, partidele care susţin independenţa regiunii ar urma să obţină doar 46% din voturile catalanilor, insuficient pentru a-şi asigura majoritatea mandatelor. De cealaltă parte, formaţiunile care susţin unitatea Spaniei sunt creditate tot de 46% dintre catalani, cu 6% în plus faţă de rezultatul obţinut la precedentele alegeri regionale. Astfel, partidele pro-independenţă ar urma să câştige 67 de mandate, cu unul mai puţin faţă de numărul necesar pentru a avea majoritatea în Parlamentul regional catalan.

Catalonia este una dintre cele mai bogate regiuni din Spania, având o populaţie de aproximativ 7,5 milioane de oameni. Circa 16% din populaţia Spaniei locuieşte în Catalonia, iar regiunea produce circa 19% din PIB-ul spaniol, potrivit BBC.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici