Alegeri în Paraguay: scrutinul are implicaţii în politica internaţională

Alegeri prezidenţiale şi parlamentare se desfăşoară duminică în Paraguay. Scrutinul are implicaţii în politica internaţională deoarece Paraguay este unul dintre ultimii susţinători ai Taiwanului.

397 afișări
Imaginea articolului Alegeri în Paraguay: scrutinul are implicaţii în politica internaţională

Wikipedia Commons

Viitorul preşedinte al naţiei sud-americane va decide dacă ţara sa va continua relaţiile diplomatice cu Taiwan. Cursa electorală de duminică este foarte strânsă, spun specialiştii, potrivit Reuters.

Cetăţenii din Paraguay au de ales între un candidat al partidului de guvernământ care se angajează să prelungească relaţiile diplomatice cu Taiwanul, care durează de zeci de ani, şi un lider al opoziţiei care promite relansarea economică prin strângerea legăturilor cu China.

De altfel, reprezentanţii mediului economic din Paraguay doresc reluarea legăturilor cu China pentru avea acces la piaţa chineză, în special pentru a exporta soia şi carne de vită.

Santiago Pena, candidatul partidului aflat la putere, a declarat că relaţiile Paraguayului cu Taiwanul vor rămâne intacte dacă va câştiga alegerile. În schimb, Paraguay va tăia legăturile diplomatice cu Taiwan şi va deschide relaţiile cu China dacă opoziţia va câştiga alegerile, a anunţat Efrain Alegre, candidatul opoziţiei.

În plus faţă de cursa prezidenţială cu un singur tur, în care câştigătorul ia totul, alegătorii îi aleg şi pe membrii Congresului şi pe guvernatorii din ţara cu mai puţin de 7 milioane de locuitori.

China consideră Taiwanul ca fiind una dintre provinciile sale, fără dreptul de a avea legături diplomatice cu alte state. De aceea, diplomaţii chinezi au pus presiune pe aliaţii Taiwanului aflaţi în special în America Latină şi în Caraibe. Paraguay este unul dintre ultimii 13 parteneri ai Taiwanului din întreaga lume.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici