Ali Larijani afirmă că Washingtonul va fi responsabil de orice atac israelian împotriva Iranului

Preşedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani, a declarat luni că ţara sa va determina Statele Unite să îşi asume responsabilitatea pentru orice eventual atac israelian împotriva Iranului, iar riposta la acesta va fi, în opinia sa, "dureroasă".

14 afișări
Imaginea articolului Ali Larijani afirmă că Washingtonul va fi responsabil de orice atac israelian împotriva Iranului

Preşedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Larijani reacţiona astfel la declaraţiile de duminică ale vicepreşedintelui american, Joe Biden, care a declarat că Statele Unite nu vor dicta Israelului cum să se comporte faţă de ambiţiile nucleare iraniene.

Oficialul iranian, ale cărei afirmaţii în limba persană erau traduse în limba arabă de un interpret oficial iranian, se adresa jurnaliştilor la finalul unei vizite oficiale la Doha.

"Îi vom considera pe americani responsabili pentru orice aventură pe care ar lansa-o entitatea sionistă (Israel). Niciun om politic şi nimeni din lume nu îşi poate închipui că entitatea sionistă poate să efectueze o operaţiune fără să fi obţinut undă verde din partea Statelor Unite", a spus Larijani.

"Ei ştiu că riposta iraniană va fi decisivă şi dureroasă", a adăugat acesta, referinduse la "manevre politice". "Am auzit de multe ori cuvinte ca acestea în trecut".

"Biden, declarând că ei (Statele Unite) nu pot preveni o asemenea operaţiune, a apucat pe o cale greşită şi a luat distanţă", a continuat Larijani.

Într-un interviu acordat postului american de televiziune ABC, Biden a declarat că "Israelul poate să hotărască singur ce este în interesul său şi ce va decide să facă în privinţa Iranului sau în privinţa oricui altcineva. Indiferent dacă noi suntem de acord sau nu. Au dreptul să facă (acest lucru). Nu putem dicta altei naţiuni suverane ce poate să facă sau să nu facă, când decide, dacă decide, că îi este ameninţată existenţa".

Washingtonul respinge acuzaţia că ar permite Israelului să atace Iranul

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ian Kelly, a respins, luni, ideea că declaraţiile vicepreşedintelui Joe Biden dau undă verde Israelului pentru a ataca Iranul.

"Nu aş vrea, desigur, să dau undă verde niciunei acţiuni militare", a precizat Kelly, repetând doar afirmaţiile lui Biden, care insista asupra faptului că Israelul este o "naţiune suverană" cu dreptul de a lua propriile decizii militare.

"Nu îi vom dicta (Israelului) acţiunile", a adăugat Kelly. "Suntem angajaţi faţă de Israel pentru securitatea sa şi îi împărtăşim preocupările în ceea ce priveşte programul nuclear iranian", a adăugat purtătorul de cuvânt.

El a respins de asemenea ideea că administraţia Obama renunţă la politica sa de deschidere faţă de Iran după reprimarea severă a manifestaţiilor de contestare a alegerilor prezidenţiale de la 12 iunie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici