Alimentarea cu energie electrică la centrala Fukushima ar putea fi restabilită parţial sâmbătă

Alimentarea cu energie electrică urmează să fie restabilită sâmbătă la patru dintre cele şase reactoare ale centralei Fukushima, o etapă importantă în tentativele de relansare rapidă a sistemelor de răcire a instalaţiilor.

74 afișări
Imaginea articolului Alimentarea cu energie electrică la centrala Fukushima ar putea fi restabilită parţial sâmbătă

Alimentarea cu energie electrică la centrala Fukushima ar putea fi restabilită parţial sâmbătă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Alimentarea ar trebui apoi restabilită duminică la cele două reactoare cele mai avariate, 3 şi 4, a anunţat Agenţia pentru siguranţa nucleară.

Anterior, un purtător de cuvânt al companiei Tokyo Electric Power (TEPCO) anunţase restabilirea "unei surse electrice în interiorul instalaţiilor".

"Vom încerca să legăm reactorul 2, care este cel mai puţin avariat (...) Nu putem spune dacă vom reuşi sau nu, dacă acest lucru va fi posibil. Dar facem tot ce este posibil pentru ca acest lucru să meargă", a adăugat el.

Repunerea în funcţiune a reactorului 2 va permite, de asemenea, realimentarea instalaţiilor reactorului 1.

TEPCO a precizat că ar trebui totuşi să se instaleze un cablu la o distanţă de 1,5 kilometri înainte de a se lega reactorul la reţeaua electrică.

Cablu electric, conectat la reactorul numărul 2 de la centrala Fukushima

Un cablu electric a fost conectat la reactorul numărul 2 al centralei Fukushima din nord-estul Japoniei, pentru repornirea sistemelor de răcire, dar curentul electric nu a fost încă activat, a anunţat sâmbătă Agenţia pentru siguranţă nucleară, citată de AFP.

Compania de electricitate Tokyo Electric Power (TEPCO) nu a confirmat această informaţie.

"Cablul a fost conectat la reactorul numărul 2, dar electricitatea nu a fost încă restabilită, deoarece trebuie făcute mai multe verificări, mai multe zone fiind inundate cu apă de mare", a explicat un purtător de cuvânt, Fumiaki Hayakawa.

"Dacă vom restabili (alimentarea cu energie electrică fără să ne luăm măsuri de precauţie), ar putea sări în aer", a adăugat el.

Agenţia estimează că restabilirea electricităţii va fi posibilă duminică, cu excepţia unor situaţii neprevăzute.

"Dacă nu descoperim probleme astăzi la instalaţii, alimentarea cu energie electrică ar putea fi restabilită de mâine (duminică)", a afirmat el.

Echipele tehnice ale companiei Tokyo Electric Power (TEPCO) lucrează la repunerea în funcţiune a staţiilor de pompare care permit repornirea sistemului de răcire.

"Cablul a fost tras în interiorul centralei dar nu a fost conectat" încă la reactor, a precizat un purtător de cuvânt al TEPCO. "Facem tot ce este posibil, dar nu putem spune, din păcate, când va fi restabilită alimentarea cu energie electrică", a explicat el.

Electricienii sunt supuşi unor presiuni puternice pentru a reconecta cât mai repede reactoarele 1 şi 4, a căror alimentare cu electricitate s-a întrerupt după cutremurul şi tsunami din nord-estul Japoniei.

Restabilirea electricităţii este esenţială pentru repunerea în funcţiune a pompelor care furnizează apă sistemului de răcire al reactoarelor şi umplu bazinele de stocare a combustibilului uzat.

Oprirea sistemelor de răcire de la centrală şi a echipamentelor de rezervă a provocat o supraîncălzire a combustibilului care a generat scurgeri radioactive. Această situaţie s-ar putea agrava dacă pompele nu vor fi puse rapid în funcţiune.

Chiar dacă alimentarea cu energie electrică este restabilită până la reactoare, nu este sigur că aceasta va ajunge până la diferitele maşini, transmisiunile putând fi afectate de pagube provocate de tsunami sau de exploziile de hidrogen de la reactoarele 1 şi 3.

În aşteptare, autorităţile încearcă să răcească instalaţiile cu apă deversată din elicoptere şi camioane cisternă echipate cu tunuri de apă şi trimise special de armată.

În noaptea de vineri spre sâmbătă o nouă coloană de camioane a început să arunce apă pe clădirea reactorului 3, care îngrijorează cel mai mult autorităţile, în speranţa că aceasta va cădea în bazinul de stocare a combustibilului uzat.

Aceste operaţiuni au fost reluate sâmbătă după-amiază, reactorul 3 fiind considerat cel mai problematic.

Reactoarele 5 şi 6 sunt cel mai puţin avariate şi sistemele lor de răcire funcţionează graţie unui generator diesel, potrivit agenţiei.

Operatorii sunt obligaţi însă să efectueze eliberări de presiune, care generează o acumulare de hidrogen şi cresc riscul unei explozii ca cele care s-au produs deja la alte reactoare.

Pentru a evita acest lucru, au fost create breşe în clădirile reactoarelor 5 şi 6 sâmbătă, pentru a se evita eventuale explozii de hidrogen.

"Din cauza termerilor privin o acumulare de hidrogen deasupra reactoarelor 5 şi 6, Tokyo Electric Power (TEPCO) a creat trei breşe de trei până la 7,5 centimetri în acoperişurile" clădirilor lor exterioare, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Reactoarele 5 şi 6 sunt cel mai puţin avariate de la centrală deoarece, contrar reactoarelor 1 şi 4, sistemele lor de răcire au continuat să funcţioneze după seismul urmat de tsunami din 11 martie, graţie unui generator diesel de rezervă.

O creştere a presiunii la interiorul acestor reactoare oprite în momentul cutremurului a fost însă constată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici