Ambasadorul UE la Beijing regretă lipsa unor "progrese substanţiale" în negocierile comerciale cu China

Ambasadorul Uniunii Europene în China şi-a exprimat duminică regretul faţă de lipsa unor "progrese substanţiale" cu Beijingul în ceea ce priveşte negocierile comerciale, în timp ce ţările UE încearcă să îşi reducă dependenţa economică faţă de gigantul asiatic.

222 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul UE la Beijing regretă lipsa unor "progrese substanţiale" în negocierile comerciale cu China

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Comisia Europeană şi-a suspendat eforturile de a determina statele membre şi parlamentul să ratifice un acord de investiţii încheiat cu China la sfârşitul anului 2020, după şapte ani de discuţii, ca urmare a divergenţelor privind drepturile omului în regiunea Xinjiang, cu populaţie majoritar musulmană.

În contextul răcirii relaţiilor, UE a decis, de asemenea, în luna mai, să îşi "reajusteze" poziţia faţă de China pentru a-şi reduce dependenţa economică, într-un moment în care Beijingul este suspectat că a acordat Moscovei un sprijin tacit pentru războiul său din Ucraina.

"Îmi pare rău să spun că avem un dialog pe probleme economice şi comerciale care nu a înregistrat niciun progres, sau cel puţin progrese substanţiale, în ultimii patru ani", a declarat ambasadorul UE Jorge Toledo la un forum la Beijing, potrivit France 24.

"Vrem să ne angajăm cu China, dar avem nevoie de progrese şi avem nevoie de ele în acest an", a spus Toledo, adăugând că un dialog economic la nivel înalt între cele două părţi va avea loc în septembrie.

Pentru UE, China este "simultan un partener, un concurent şi un rival sistemic", a spus el.

Luna trecută, Comisia Europeană a dezvăluit o strategie pentru a răspunde decisiv la riscurile de securitate economică, având în special China în vizor.

În martie, Comisia a înaintat propuneri pentru a asigura aprovizionarea cu materiale, precum litiul sau nichelul, necesare pentru producţia de tehnologii cheie, cum ar fi bateriile şi panourile solare.

Germania, Franţa şi Italia au declarat săptămâna trecută că vor coopera mai îndeaproape în ceea ce priveşte achiziţionarea de materii prime, în contextul în care Europa urmăreşte să îşi reducă dependenţa de importurile din ţări precum China.

Una dintre cele mai controversate probleme dintre UE şi China se referă la poziţia ambiguă a Beijingului cu privire la invazia Rusiei în Ucraina.

Deşi China nu recunoaşte teritoriile anexate de Rusia în Ucraina, nici nu a condamnat războiul lui Putin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici