Ambiţiile nucleare iraniene, cea mai gravă ameninţare la adresa securităţii mondiale

Ambiţiile nucleare ale Iranului reprezintă cea mai importantă ameninţare la adresa securităţii mondiale, a declarat joi secretarul american al Apărării, Robert Gates.

37 afișări
Imaginea articolului Ambiţiile nucleare iraniene, cea mai gravă ameninţare la adresa securităţii mondiale

Ambiţiile nucleare iraniene, cea mai gravă ameninţare la adresa securităţii mondiale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Iranul este lucrul care mă preocupă cel mai mult, deoarece pare că nu există un scenariu care să-ţi permită să fii optimist că vor fi făcute alegerile bune", a declarat Gates într-un discurs rostit la Clubul Economic din Chicago (Ilinois, nord).

În opinia lui Gates, ameninţarea nu constă doar în hotărârea Iranului de a se dota cu arma nucleară, ci şi în "incapacitatea comunităţii internaţionale de a acţiona asupra acestei hotărâri".

"Dacă vor reuşi să se doteze cu aceasta (bomba nucleară), posibilitatea declanşării unei curse a înarmării nucleare în Orientul Mijlociu este foarte, foarte reală", a avertizat el.

"În cazul în care se va încerca ceva pentru împiedicarea (Iranului) de a se dota (cu arma nucleară), consecinţele ar putea fi imprevizibile", a adăugat Gates.

Secretarul american al Apărării a spus, de asemenea, că el întreprinde eforturi pentru a convinge alte ţări, în special Rusia, că situaţia iraniană nu ameninţă doar Statele Unite.

"Iranul va fi în măsură să livreze arme nucleare popoarelor din regiune mult mai devreme decât ni le-ar livra nouă", a conchis el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici