Ample manevre militare în cadrul exerciţiului NATO Trident Juncture, la care participă şi români

Exerciţiul NATO Trident Juncture 2015, la care participă 36.000 de militari, inclusiv din România, atinge punctul culminant miercuri şi joi, când sunt programate manevre masive în Spania şi Portugalia, potrivit unui comunicat oficial.

592 afișări
Imaginea articolului Ample manevre militare în cadrul exerciţiului NATO Trident Juncture, la care participă şi români

Ample manevre militare în cadrul exerciţiului NATO Trident Juncture, la care participă şi români (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Manevre terestre masive se desfăşoară, miercuri şi joi, în zonele Zaragoza/San Gregorio (Spania), în timp ce în Troja/Lisabona (Portugalia) sunt programate aplicaţii militare navale, inclusiv cu unităţi amfibie. La Zaragoza se află inclusiv militari români din Batalionul 528 Cercetare Vlad Tepeş.

Intensificarea aplicaţiilor militare coincide cu reuniunea şefilor de stat din ţările central şi est-europene membre NATO, organizată la Bucureşti, unde se va discuta inclusiv despre Forţa de Reacţie Rapidă a Alianţei Nord Atlantice.

Exerciţiul Trident Juncture 2015 se desfăşoară în intervalul 3 octombrie - 6 noiembrie în Italia, Portugalia, Spania, în Oceanul Atlantic şi în Marea Mediterană.

Aproximativ 36.000 de militari din 33 de state membre ale NATO sau partenere participă la cel mai amplu exerciţiu organizat de NATO începând in 2002 până în prezent.

"Peste 12 organizaţii internaţionale majore, agenţii umanitare, Uniunea Europeană şi Uniunea Africană vor fi reprezentate la exerciţiu, demonstrând angajamentul NATO şi contribuţia la o abordare exhaustivă", a transmis Comandamentul Aliat al NATO de la Brunssum. "Membri ai forţelor aeriene, terestre, maritime şi ai unităţilor speciale vor efectua operaţiuni simultane, în locaţii diferite, pentru a se antrena într-un mediu complex în scopul îmbunătăţirii tuturor capacităţilor Alianţei Nord-Atlantice", precizează Comandamentul.

Potrivit armatei americane, la "cel mai amplu exerciţiu militar organizat după Căderea Zidului Berlinului", vor participa 36.000 de militari, 60 de nave militare şi 200 de avioane din cele 28 de state membre NATO şi din cinci ţări aliate. Exerciţiul intervine pe fondul tensiunilor dintre NATO şi Rusia pe tema conflictelor din Siria şi Ucraina, precum şi în contextul crizei imigranţilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici