ANALIZĂ: Alegeri legislative în Muntenegru pe fondul negocierilor de aderare la UE

Cetăţenii din Muntenegru se prezintă duminică la urne în cadrul unor alegeri legislative anticipate, convocate de către coaliţia aflată la putere, care doreşte să obţină un nou mandat de patru ani pentru a finaliza negocierile de aderare la Uniunea Europeană (UE) începute în iunie.

159 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Alegeri legislative în Muntenegru pe fondul negocierilor de aderare la UE

ANALIZĂ: Alegeri legislative în Muntenegru pe fondul negocierilor de aderare la UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Partidul Democratic al Socialiştilor (DPS), condus de către un veteran al scenei politice muntenegrene, Milo Djukanovici - singurul lider din Balcani al cărui partid a câştigat toate scrutinurile de la începutul dezmembrării fostei Iugoslavii în anii '90 -, se îndreaptă către cea de a noua victorie electorală consecutivă, potrivit unor sondaje de opinie.

DPS, care domină coaliţia de centru-stânga aflată la putere, a optat pentru un scrutin organizat cu şase luni înainte de încheierea mandatului Parlamentului de 81 de mandate, cu scopul afişat de a obţine "un mandat întreg care să permită purtarea acestor negocieri importante" cu Bruxelles-ul.

În raportul său anual, Comisia Europeană (CE) notează că este necesar ca Muntenegru - un mic stat adriatic de aproximativ 680.000 de locuitori care şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia în 2006 - să "se prezinte mai bine" în domeniile statului de drept, luptei împotriva crimei organizate şi corupţiei.

"Miza este foarte importantă. După şase ani de la (proclamarea) independenţei, statul nostru este în continuare fragil şi este necesar să îl consolidăm", a declarat în cadrul campaniei electorale Djukanovici, care a fost în cinci rânduri premier, dar şi preşedinte al ţării.

Pe de altă parte, opoziţia, reunită în cadrul unei coaliţii, Frontul Democratic, condusă de către fostul ministru de Externe Miodrag Lekici, a învinovăţit autorităţile pentru situaţia economică dificilă din ţară, în care şomajul atinge aproximativ 20% din populaţie, şi a denunţat corupţia care afectează administraţia, de care este acuzat Djukanovici.

Însă nici opoziţia şi nici puterea nu au oferit soluţii credibile menite să redreseze situaţia economică a acestei ţări, în care un salariu mediu de 480 de euro abia permite satisfacerea nevoilor de peste lună, subliniază unii analişti.

"Muntenegrul se confruntă cu problema unei clase politice incapabilă să propună ceva nou. Puterea pune neîncetat accentul asupra aplicării şi modernizării statului, iar acest lucru va fi suficient, fără îndoială, pentru o nouă victorie electorală", notează analistul politic Rade Bojovici.

Novak Stijovici, patronul unei cafenele din Podgoriţa, apeciază că " Djukanovici este singurul capabil să apere interesele statului". "Eu cred că el va fi în măsură să aducă investiţii suplimentare şi, prin aceasta, locuri de muncă", adaugă Stijovici.

În schimb, Milan Bulajici, un avocat, îi învinovăţeşte pe politicieni că au eşuat în "propunerea unor soluţii la nivelul în creştere al sărăciei, datoriei şi pentru (scoaterea) economiei din criză"

Datoria publică a Muntenegrului se ridică la 58% din PIB, potrivit Băncii centrale, care a calificat acest nivel ca "îngrijorător".

Economia muntenegreană, foarte puţin diversificată şi foarte dependentă de investiţii străine, a beneficiat de o creştere în perioada 2006-2009.

Alimentată de venituri provenind din turism şi investiţii în domeniul imobiliar, în principal pe coasta adriatică, aceasta a înregistrat ulterior o scădere treptată.

După o rată a creşterii economice de 2,7% înregistrată anul trecut, proiecţiile pentru 2012 prevăd o creştere de abia 0,5%.

Potrivit sondajelor, coaliţia lui Djukanovici ar urma să se claseze prima, cu 47% din voturi, în timp ce restul formaţiunilor de opoziţie ar urma să obţină împreună aproximativ 40%.

Dintre cele şase foste republici iugoslave - Bosnia, Croaţia, Macedonia, Muntenegru, Serbia şi Slovenia -, doar Slovenia a aderat la UE, în 2004. Croaţia este invitată să se alăture blocului celor 27 de state membre în iulie 2013.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici