ANALIZĂ: De ce se mută protestele din SUA în Europa. „Prăbuşirea economică s-a repercutat în buzunarul celor săraci”

  • Protestele din Europa sunt alimentate de prăbuşirea economică
  • În SUA, motivaţiile au fost epidemia, situaţia economică şi moartea lui G. Floyd
  • Explozia socială din SUA a venit ca un lucru natural
33450 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: De ce se mută protestele din SUA în Europa. „Prăbuşirea economică s-a repercutat în buzunarul celor săraci”

Protestele din SUA se mută în Europa. „Prăbuşirea economică s-a repercutat în buzunarul celor săraci”

De două zile, protestele izbucnite în Statele Unite se aud cu ecou în Europa. Dacă te întrebi care e legătura dintre o manifestaţie la Amsterdam şi un miting în San Francisco, îţi spun că e totul legat de inegalităţi sociale.

“Prăbuşirea economică s-a repercutat in buzunarul celor săraci, care şi-au pierdut locurile de muncă. Fondul este acelaşi, un fond în primul rând de probleme de natură economică pe fond de pandemie de coronavirus. Ele au două tipuri de manifestări. Se manifestă în mod natural în statele unde avem un leadership de natură populistă, care agită aceste spirite. Cealaltă componentă sunt protestele naturale ale unei zone care plăteşte costurile de natură economică şi socială ale acestei crize, chiar în state de natură liberal democrată, cu conduceri serioase, cărora li se cere o intervenţie mai puternică în sprijinul acestor grupuri complet defavorizate”, spune analistul Iulian Chifu.

În Statele Unite, explozia socială a venit ca un lucru natural.

“Vorbim despre un context extrem de nefast. Mă refer la trei dimensiuni: criza pandemiei de coronavirus, situaţia economică, cu închideri de afaceri şi şomaj în creştere, sunt peste 40 de milioane de şomeri în Statele Unite, şi dimensiunea prezentă. Într-un context agitat, cu multe nemulţumiri, a apărut scânteia, respectiv abuzul poliţienesc”, mai spune Iulian Chifu.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici