Anchetă judiciară în Franţa asupra unor acuzaţii de finanţare libiană a campaniei lui Sarkozy

Justiţia franceză a lansat vineri o anchetă judiciară asupra acuzaţiilor privind o susţinere financiară din partea Libiei, în timpul lui Muammar Kadhafi, a campaniei prezidenţiale din 2007 a lui Nicolas Sarkozy, a anunţat o sursă judiciară, citată de AFP.

133 afișări
Imaginea articolului Anchetă judiciară în Franţa asupra unor acuzaţii de finanţare libiană a campaniei lui Sarkozy

Nicolas Sarkozy (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Parchetul din Paris a deschis o procedură judiciară cu autor necunoscut pentru "corupţie activă şi pasivă", "trafic de influenţă", "fals şi uz de fals", "abuz de bunuri sociale", "spălare (de bani), complicitate şi tăinuirea acestor infracţiuni", a precizat sursa citată.

Omul de afaceri francezo-libanez Ziad Takieddine a declarat la 19 decembrie că deţine probe cu privire la o finanţare de către Libia a campaniei electorale a lui Sarkozy.

În schimb, judecătorii desemnaţi nu vor ancheta asupra unui document publicat în primăvara lui 2012 de către site-ul Mediapart, şi anume o presupusă notă atribuită unui fost demnitar din cadrul regimului Kadhafi. Acest document anunţa o susţinere financiară în valoare de 50 de milioane de euro din partea Libiei către campania prezidenţială a lui Nicolas Sarkozy, în 2007.

Această parte a cazului se află în continuare în fază preliminară, a precizat sursa judiciară.

Parchetul din Paris a deschis o anchetă preliminară în urma unei plângeri pentru "fals şi uz de fals" din partea lui Sarkozy, după publicarea acestui document.

Ancheta a fost extinsă, ulterior, în vederea verificării acuzaţiilor formulate de către Takieddine, pe care acesta le-a repetat, ulterior, dar fără să aducă elemente concrete pentru a le susţine. În cadrul acestei anchete, au fost efectuate percheziţii, la sfârşitul lui feruarie, la fostul secretar general al Palatului Elysée şi la fostul ministru de Interne Claude Guéant, iar pe 11 aprilie la domiciliul lui Takieddine.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici