Angela Merkel pledează pentru "dialog naţional" în Belarus / O acţiune militară rusă "ar complica" situaţia

  • Angela Merkel îndeamnă regimul din Belarus să iniţieze "dialog naţional" pentru rezolvarea crizei
  • Cancelarul Germaniei: "Chiar dacă alegerile nu au fost nici corecte, nici libere", UE nu se poate implica direct în criza politică din Belarus
  • Angela Merkel avertizează că o eventuală acţiune militară a Rusiei "ar complica foarte mult" situaţia
634 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel pledează pentru "dialog naţional" în Belarus / O acţiune militară rusă "ar complica" situaţia

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a cerut miercuri, după summitul UE, Administraţiei Aleksandr Lukaşenko să iniţieze un "dialog naţional" pentru rezolvarea pe cale paşnică a crizei politice, avertizând că eventualul sprijin militar acordat de Rusia "ar complica foarte mult" situaţia.

Angela Merkel a subliniat că Uniunea Europeană nu recunoaşte rezultatul scrutinului prezidenţial din Belarus. "Condamnăm acţiunile brutale împotriva cetăţenilor şi arestarea a mii de oameni", a declarat Angela Merkel, potrivit publicaţiei Süddeutsche Zeitung. Germania exercită în prezent Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Angela Merkel a îndemnat Administraţia Aleksandr Lukaşenko să "rezolve criza în cel mai paşnic mod posibil". "Chiar dacă alegerile nu au fost nici corecte, nici libere", UE nu se poate implica direct în criza politică din Belarus. "Ţara trebuie să îşi găsească singură direcţia", a subliniat cancelarul Germaniei, precizând că Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) ar putea juca rol de intermediar între regimul din Belarus şi opoziţie.

Angela Merkel a declarat că a discutat despre criza din Belarus cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. O eventuală acţiune rusă de susţinere militară a Belarusului "ar complica foarte mult" situaţia. "UE pledează pentru dialog naţional" între partidele din Belarus.

Cancelarul Germaniei a dezvăluit că a încercat să ia legătura şi cu Aleksandr Lukaşenko. "Regret că nu am reuşit", a spus Merkel.

Opoziţia din Belarus contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul prezidenţial a fost fraudat.

Administraţia Vladimir Putin a denunţat tentativele străine în sensul destabilizării Belarusului şi a semnalat disponibilitatea de a oferi sprijin militar regimului de la Minsk.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici