Oficial american: China accelerează planurile de axexare a Taiwanului / "Beijingul este hotărât să urmărească reunificarea într-un termen mult mai rapid"

Partidul de guvernământ din China intenţionează să anexeze Taiwanul într-un "termen mult mai rapid" sub conducerea preşedintelui chinez Xi Jinping decât se credea anterior, a declarat luni secretarul de stat Anthony Blinken, relatează Axios.

1689 afișări
Imaginea articolului Oficial american: China accelerează planurile de axexare a Taiwanului / "Beijingul este hotărât să urmărească reunificarea într-un termen mult mai rapid"

Anthony Blinken: China accelerează planurile de axexare a Taiwanului / "Beijingul este hotărât să urmărească reunificarea într-un termen mult mai rapid"

"A existat o schimbare în abordarea Beijingului faţă de Taiwan în ultimii ani", a declarat Blinken.

"În loc de a rămâne cu status quo-ul care a fost stabilit într-un mod pozitiv, s-a luat o decizie fundamentală că status quo-ul nu mai este acceptabil şi că Beijingul este hotărât să urmărească reunificarea într-un termen mult mai rapid". Şi dacă mijloacele paşnice nu au funcţionat, atunci va folosi mijloace coercitive şi, eventual, dacă mijloacele coercitive nu funcţionează, poate forţa - pentru a-şi atinge obiectivele, a continuat el.

Blinken a declarat că SUA a rămas "fundamental angajată" în "politica unei singure Chine", în care recunoaşte că Beijingul consideră Taipei parte a Chinei, dar se opune oricăror încercări de a schimba prin forţă statutul democratic şi de autonomie al insulei.

Declaraţiile lui Blinken vin la câteva zile după ce Xi spus în timpul unui discurs în cadrul congresului Partidului Comunist Chinez că "roţile istoriei se rostogolesc spre reunificarea Chinei" cu Taiwanul şi că "ne rezervăm opţiunea de a lua toate măsurile necesare".

Tensiunile dintre Beijing şi Washington cu privire la Taiwan au fost intensificate de când Nancy Pelosi a vizitat insula autonomă în august, ceea ce a determinat forţele chineze să lanseze exerciţii cu focuri reale în semn de protest.

Preşedintele Biden a declarat luna trecută şi în mai multe ocazii anterioare că forţele americane ar apăra Taiwanul dacă armata chineză ar invada insula, în ciuda faptului că guvernul american are o politică de lungă durată de "ambiguitate strategică" în această privinţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici