Antony Blinken: SUA vor răspunde săptămâna viitoare cererilor Rusiei privind garanţiile de securitate

Statele Unite vor răspunde în scris, săptămâna viitoare, propunerilor Rusiei privind reconfigurarea arhitecturii de securitate în Europa de Est, a confirmat secretarul de Stat american, Antony Blinken, după discuţiile cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

1633 afișări
Imaginea articolului Antony Blinken: SUA vor răspunde săptămâna viitoare cererilor Rusiei privind garanţiile de securitate

Antony Blinken: SUA vor răspunde săptămâna viitoare cererilor Rusiei privind garanţiile de securitate

Administraţia SUA va răspunde preocupărilor Rusiei "într-un mod mai detaliat şi în scris", a afirmat Antony Blinken, conform CNN. "I-am spus ministrului rus de Externe că, după consultările pe care le vom avea în următoarele zile cu aliaţii şi partenerii, anticipăm că vom putea împărtăşi cu Rusia preocupările noastre într-un mod mai detaliat şi în scris, săptămâna viitoare", a declarat Antony Blinken, subliniind că Washingtonul şi Moscova "au convenit să continue discuţiile".

Înaintea întâlnirii cu Serghei Lavrov, Blinken afirmase că nu intenţiona să ofere răspunsuri scrise Moscovei.

Am convenit că vor fi prezentate răspunsuri scrise săptămâna viitoare la propunerile noastre. Suntem de acord că este necesar un dialog rezonabil pentru scăderea emoţiilor. Nu ştim dacă suntem pe o direcţie bună, vom şti când vom avea un răspuns. Vor fi noi contacte la nivelul nostru", a afirmat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după întrevederea cu Antony Blinken.

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat vineri seară, în contextul negocierilor dintre SUA şi Rusia, că nu va renunţa la capabilităţile militare din statele membre situate în estul Europei. „NATO nu va renunţa la abilitatea de a ne proteja şi a ne apăra unii pe alţii, inclusiv prin prezenţa trupelor în partea de est a Alianţei", a declarat vineri seară Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice, conform Reuters. „Respingem orice idee privind sfere de influenţă în Europa. Vom răspunde de fiecare dată la orice deteriorare a mediului de securitate, inclusiv prin consolidarea apărării colective. Alianţa Nord-Atlantică este vigilentă şi continuă să evalueze necesitatea consolidării capabilităţilor în partea de est a Alianţei", a precizat Oana Lungescu.

Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici