,,Ar putea fi un coşmar pentru NATO dacă Polonia atacă preventiv Belarus şi Rusia ar interveni", avertizează un analist de top. Care este coridorul ce ar putea declanşa cel de-al Treilea Război Mondial?

  • Rusia ar putea încerca să declanşeze o confruntare cu Polonia, membru NATO, permiţând Belarusului să trimită valuri de migranţi, a avertizat un analist de top.
  • Statele Unite ale Americii şi mare parte din statele membre NATO nu doresc război direct cu Federaţia Rusă, susţinând că ar putea fi catastrofal.
  • Guvernul polonez a decis să trimită 10,000 de soldaţi şi tancuri la graniţa cu Belarus din cauza pericolului iminent din partea grupării Wagner staţionată în ţara condusă de dictatorul Aleksandr Lukaşenko.
4437 afișări
Imaginea articolului ,,Ar putea fi un coşmar pentru NATO dacă Polonia atacă preventiv Belarus şi Rusia ar interveni", avertizează un analist de top. Care este coridorul ce ar putea declanşa cel de-al Treilea Război Mondial?

U.S. Army

Forţele grupării Wagner antrenează armata belarusă din iunie, iar Rusia ar putea încerca să declanşeze o confruntare cu Polonia, membru NATO, permiţând Belarusului să trimită valuri de migranţi în naţiunea est-europeană, a avertizat un analist de top.

Prin declanşarea unei invazii de imigranţi la frontiera Poloniei, Vladimir Putin ar distrage eforturile NATO de la ajutorarea Ucrainei. 

,,Rusia momeşte Polonia să lanseze o lovitură preventivă împotriva Belarusului", a declarat un expert geopolitic pentru Daily Express, în contextul în care Polonia intenţionează să trimită 10.000 de soldaţi la graniţa cu Belarus, pe măsură ce tensiunile din regiune se apropie de punctul de fierbere.

Între timp, un mare contingent de mercenari Wagner se află în  Belarus şi antrenează forţele armate din ţara condusă de dictatorul Aleksandr Lukaşenko. 

Kervin AuCoin, un analist geopolitic care a petrecut o perioadă în Polonia, spune: „Teoria predominantă este că Belarus va folosi o criză a refugiaţilor pentru a provoca Polonia şi apoi va permite forţelor Wagner să apere graniţa cu Belarus, provocând apoi intervenţia Rusiei”.

Dacă Polonia loveşte prima, ar putea oferi Rusiei o scuză pentru „apărarea” Belarusului şi ar putea prezenta orice răspuns din partea NATO drept „o încălcare a suveranităţii naţionale a Rusiei”, a spus AuCoin.

Guvernul de la Varşovia acuză Belarus că o presează cu imigranţi din Orientul Mijlociu şi Africa din 2021, antrenând-o într-un „război hibrid”. Recent, Minsk a extins călătoria fără viză la un festival de muzică organizat în ţară luna trecută pentru cetăţeni din afara Europei. 

În plus, Polonia şi-a exprimat îngrijorarea că luptătorii Wagner deghizaţi în imigranţi ar putea intra în ţară prin coridorul Suwalki şi a desfăşura operaţiuni ascunse. 

Varşovia este în alertă maximă după ce două elicoptere belaruse i-au încălcat spaţiul aerian la începutul acestei luni.

 „Suwałki este călcâiul  lui Ahile al flancului estic al NATO”, spune AuCoin citat de Express

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici