Arabia Saudită va cumpăra arme ruseşti dacă Moscova refuză să livreze rachete Iranului

Arabia Saudită va cumpăra o mare cantitate de armament de la Rusia, dacă Moscova va refuza să livreze sisteme de rachete antiaeriene S-300 Iranului, informează cotidianul Vedomosti, citat de pagina online a RIA Novosti.

86 afișări
Imaginea articolului Arabia Saudită va cumpăra arme ruseşti dacă Moscova refuză să livreze rachete Iranului

Arabia Saudită va cumpăra arme ruseşti dacă Moscova refuză să livreze rachete Iranului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unor diplomaţi aflaţi la curent cu detaliile negocierilor, citaţi de Financial Times, costul pachetului saudit care face obiectul negocierilor este de două miliarde de dolari şi va ajunge la aproximativ şapte miliarde de dolari dacă este completat cu sisteme de rachete antiaeriene ultramoderne S-400. Contractul de livrare a sistemelor S-300 Iranului nu depăşeşte un miliard de dolari.

O sursă apropiată de conducerea Ministerului rus al Apărării a confirmat că negocierile cu Arabia Saudită privind livrările de arme continuă din 2005, ele referindu-se la tancurile T-90S, vehiculele de infanterie BMP-3, elicopterele Mi-36 şi Mi-17, sistemele de rachete antiaeriene Pantsir, Bouk M-2E şi S-400. Primele contracte pot fi încheiate înainte de sfârşitul anului, vizând mai întâi elicopterele.

Un purtător de cuvânt al Rosoboronexport (agenţia rusă însărcinată cu exporturile de armament) s-a abţinut să facă orice comentariu privind negocierile cu Arabia Saudită şi legătura lor cu contractul de livrare de sisteme S-300 Iranului. Însă o sursă bine informată din industria de armament a declarat că livrarea de sisteme S-300 Iranului poate fi efectuată în cel mai scurt timp, pentru că încărcătura este practic gata de expediere, dar livrarea sa este întârziată, în funcţie de directivele superiorilor. În cazul anulării contractului cu Iranul, sistemele S-300 vor fi recumpărate cu bani din buget şi vor completa arsenalul de forţe ale armatei ruse, a spus el.

Potrivit unui expert de la Centrul de analiză a strategiilor şi tehnologiilor, Konstantin Makienko, legătura între contractul saudit şi nelivrarea sistemelor S-300 Iranului este posibilă, deoarece Arabia Saudită ştie să profite de pe urma importurilor de armament în vederea promovării intereselor sale de către ţările exportatoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici