Aribert Heim, "doctorul morţii" din perioada nazistă, a murit în 1992

Aribert Heim, "doctorul morţii" sau "măcelarul de la Mauthausen", cel mai căutat criminal nazist în întreaga lume şi căutat de jumătate de secol, a murit în 1992 în Egipt, unde s-a ascuns timp de aproape 20 de ani sub identitatea unui musulman, potrivit unor articole din presă.

545 afișări
Imaginea articolului Aribert Heim, "doctorul morţii" din perioada nazistă, a murit în 1992

Aribert Heim, "doctorul morţii" din perioada nazistă, a murit în 1992 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Heim a murit la vârsta de 78 de ani, din cauza unui cancer la intestin, la 10 august 1992 la Cairo, potrivit unui reportaj difuzat miercuri seara de postul german de televiziune ZDF, în care vorbeşte fiul acestuia. "S-a stins din viaţă în ziua încheierii Jocurilor Olimpice (de la Barcelona), dimineaţa devreme", a declarat Rudiger Heim, citat de ZDF.

"Nu vom contrazice informaţiile ZDF", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei germane, refuzând însă să confirme acest deces. ZDF, care a anchetat împreună cu New York Times acest caz, a precizat că a găsit în valiza fostului nazist "peste 100 de documente" care atestă "fără nici un dubiu posibil" identitatea acestuia.

Considerat unul dintre cei mai sadici nazişti, Heim ar fi torturat şi ucis în lagărul de concentrare de la Mauthausen (Austria) sute de deţinuţi, în special evrei, prin injecţii cu otravă în inimă sau prin eviscerare fără anestezie. El a activat de asemenea şi în lagărele Sachsenhausen şi Buchenwald (Germania).

Acest fost membru al Waffen SS a fost căutat mult timp, la fel ca şi Alois Brunner, unul dintre artizanii "soluţiei finale". Acesta ar fi murit în Siria în urmă cu circa zece ani.

Directorul filialei israeliene a Centrului Simon Wiesenthal, specializat în urmărirea criminalilor nazişti, Ephraim Zuroff, s-a arătat prudent cu privire la dovezile morţii lui Heim.

"Pentru moment nu dispunem nici de cadavru, nici de mormânt şi nici de probe ADN", a declarat acesta calificând informaţiile ZDF drept "serioase", dar subliniind în acelaşi timp "interesul" unora în "acreditarea" teoriei decesului.

"Dacă moartea sa în Egipt se confirmă, trebuie să constat că lumea arabă este din nefericire singura în care un asemenea criminal poate fi tratat ca un erou", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici