Armata irakiană preia controlul asupra taberei Mujahedinilor Poporului

Armata irakiană a preluat controlul, folosind forţa, asupra taberei Mujahedinilor Poporului, o mişcare disidentă iraniană refugiată de 22 de ani în Irak, anunţă o sursă militară de la Baaquba (provincia Diyala).

23 afișări
Imaginea articolului Armata irakiană preia controlul asupra taberei Mujahedinilor Poporului

Armata irakiană preia controlul asupra taberei Mujahedinilor Poporului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"După ce negocierile purtate cu Mujahedinii pentru a pătrunde în mod paşnic au eşuat, armata irakiană a intrat în forţă în tabăra Ashraf şi controlează de acum înainte în totalitate interiorul şi intrările în tabără", a afirmat sursa citată. "Nu există răniţi, ci numai strigăte şi insulte din partea locatarilor", adăugă oficialul iranian.

Potrivit unui purtător de cuvânt al armatei irakiene, două batalioane formate din câte 400 de militari au pătruns în tabără la ordinul premierului Nuri al-Maliki. Operaţiunea se înscrie în cadrul acordului de securitate esemnat în noiembrie între Washington şi Bagdad.

Mujahedinii Poporului au confirmat că "forţele de poliţie irakiene au lansat la ora locală 15.00 (15:00 ora României) un atac asupra taberei Ashraf, folosind gaze lacrimogene în timp ce buldozerele poliţiei au demolat poarta de la intrare".

"Rezistenţa iraniană consideră că forţele americane sunt responsabile cu protecţia locuitorilor de la Ashraf şi solicită secretarului general al ONU şi tuturor organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului să intervină imediat pentru a opri atacul forţelor irakiene", adaugă comunicatul.

Tabăra de la Ashraf, care adăposteşte 3.500 de persoane, a fost construită în anii 1980 pentru a-i adăposti pe Mujahedinii Poporului, dezarmaţi în 2003 de forţele americane în cursul invaziei din Irak.

În acelaşi timp, mişcarea Mujahedinii Poporului a anunţat că este gata să se revină în Iran, în schimbul unor "garanţii" că membrii ei nu vor fi maltrataţi şi li se va respecta libertatea de expresie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici