ATENTATELE DIN BOSTON: Djohar Ţarnaev se confruntă cu o procedură judiciară foarte lungă şi riscă să fie executat

Inculparea luni pentru dublul atentat cu bombă comis la Boston a lui Djohar Ţarnaev, în vârstă de 19 ani, este doar începutul unei "proceduri judiciare lungi, foarte lungi" ce s-ar putea încheia cu executarea acestuia, un caz "extrem de rar" la nivel federal, potrivit unor experţi.

1012 afișări
Imaginea articolului ATENTATELE DIN BOSTON: Djohar Ţarnaev se confruntă cu o procedură judiciară foarte lungă şi riscă să fie executat

ATENTATELE DIN BOSTON: Djohar Ţarnaev se confruntă cu o procedură judiciară foarte lungă şi riscă să fie executat

DE CE FAPTE ESTE ACUZAT DJOHAR ŢARNAEV?

Acuzaţia principală este "utilizarea şi complicitate în utilizarea de arme cu un potenţial distructiv major" în cele două explozii care au îndoliat maratonul din Boston, soldate cu trei morţi şi peste 264 de răniţi, pe 15 aprilie.

"Această acuzaţie prezintă cea mai mare probabilitate a unei condamnări la moarte" la nivel federal, declară Jeffrey Addicott, directorul Centrului pentru drept şi luptă împotriva terorismului din cadrul St Mary's University, în Texas.

CAPETELE DE INCULPARE POT SĂ MAI FIE MODIFICATE?

Da, "justiţia redactează adesea o primă inculpare şi adaugă, ulterior, alte capete de acuzare, atunci când ancheta avansează. De exemplu, în cazul în care se găsesc legături cu o organizaţie teroristă", notează Gregory McNeal, profesor la Pepperdine University, în California.

GUVERNUL AMERICAN VA CERE PEDEAPSA CU MOARTEA?

Această decizie este la discreţia secretarului Justiţiei Eric Holder, pe baza unei recomandări din partea unor procurori federali. "Dacă am avea un caz pentru pedeapsa capitală, acesta este", apreciază Rosanna Cavallaro, o analistă la Suffolk University, în Boston.

Dacă Djohar Ţarnaev ar fi fost judecat de statul Massachussetts, ci nu la nivel federal, nu ar fi fost posibil, deoarece statul a abolit pedeapsa capitală.

SITUAŢIA SA VA DEPINDE DE GRADUL ÎN CARE COOPEREAZĂ?

"Pedeapsa cu moartea este un instrument foarte puternic în a convinge pe cineva care este ameninţat cu moartea", este de părere Cavallaro. "Este singur pe lume, şi-a pierdut fratele şi se confruntă cu o lungă, lungă listă de acuzaţii. Totul va depinde de atitudinea sa. Oare, va exprima remuşcări sau va rămâne tăcut? Oare, fratele său mai mare a exercitat o influenţă asupra lui? Au primit un ajutor internaţional? Sunt tot atâţia factori care vor spune dacă pedeapsa cu moartea este potrivită sau nu", adaugă ea.

SE POATE PLEDA VINOVAT ÎN ACEST DOSAR?

În genere, da. Însă părerile sunt împărţite. "Ar fi un mod de a evita numeroase suferinţe. Procesul se va deschide abia într-un an, poate mai mult, iar până atunci oamenii îşi vot fi bandajat rănile. A le redeschide într-un an sau doi ar fi un supliciu", apreciază Rosanna Cavallaro. "Avocatul apărării va încerca să negocieze să pledeze vinovat, însă, din cauza naturii oribile a crimei, Guvernul îl va refuza", prevede profesorul Addicott.

CÂT TIMP VA DURA PROCEDURA?

"Va fi o procedură lungă, foarte lungă, cu sute de persoane care îşi vor dedica integral timpul acestui caz", prevede Cavallaro. "Cazul va avansa foarte încet, deoarece apărarea va invoca tot felul de circumstanţe atenuante, va face recursuri pentru strămutarea procesului, pentru a ataca credibilitatea judecătorului", este de părere profesorul Addicott. În cazul masacrului de la Fort Hood (Texas), comis cu peste trei ani în urmă, "procesul nu a început încă", adaugă el.

POATE INCULPATUL SĂ FIE DAT ÎN JUDECATĂ DE CĂTRE STATUL MASSACHUSSETTS?

Da, pentru uciderea poliţistului Sean Collier în timpul unei curse de urmărire, pe 18 aprilie, în campusul Massachussets Institute of Technology (MIT). "Dacă Guvernul stabileşte că (fratele său mai mare) Tamerlan este cel care a apăsat pe trăgaci ori dacă nu poate să probeze că a făcut-o Ţokhar, acesta poate să fie dat în judecată pentru complot sau complicitate la crimă", apreciază Jeffrey Toobin, un analist de la The New Yorker.

PROCESUL FEDERAL SE VA DESFĂŞURA LA BOSTON?

"Este aproape imposibil să aibă loc la Boston, pentru că, deşi este un oraş mare, toată lumea are o legătură cu acest eveniment. Va fi necesar ca procesul să se desfăşoare altundeva", apreciază profesorul Cavallaro.

În opinia lui Jeffrey Addicott, "acest caz are o asemenea audienţă internaţională, încât argumentul potrivit căruia nu se poate găsi un juriu imparţial la Boston nu este corect, deoarece nu există vreun loc în lume unde să nu se fi auzit vorbindu-se despre dosar".

DACĂ VA FI CONDAMNAT LA MOARTE, CÂND VA FI EXECUTAT?

"Nu într-un viitor apropiat", apreciază Richard Dieter, directorul Centrului de Informare despre Pedeapsa Capitală (DPIC), care notează că asemenea condamnări la moarte la nivel federal sunt "extrem de rare". Iar în cazul în care va fi condamnat la moarte, "el va avea (la dispoziţie) ani de apel".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici