Aurescu: Am propus spre reflecţie ideea creării unei Curţi internaţionale care să combată terorismul

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, luni, la Bruxelles, că a propus colegilor din Consiliul Afaceri Externe (CAE) să reflecteze la ideea creării unei Curţi internaţionale care să combată terorismul.

153 afișări
Imaginea articolului Aurescu: Am propus spre reflecţie ideea creării unei Curţi internaţionale care să combată terorismul

Aurescu: Am propus spre reflecţie ideea creării unei Curţi internaţionale care să combată terorismul (Imagine: Bogdan Aurescu/Mediafax Foto)

"Am propus spre reflecţie colegilor din CAE ideea de a examina dacă nu cumva este util să ne gândim să creăm o Curte internaţională care să combată terorismul, o Curte internaţională care să pedepsească crima internaţională de terorism, dând ca exemplu iniţiativele interbelice în care şi Vespasian Pella, juristul şi diplomatul român, a fost implicat", a declarat, luni, la Bruxelles, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, după încheierea reuniunii Consiliului Afaceri Externe.

"În intervenţiile pe care le-am avut am subliniat necesitatea coordonării mai ample între dimensiunea externă şi dimensiunea internă a combaterii terorismului, am sugerat inclusiv reuniuni comune dedicate discutării problematicii combaterii terorismului, reuniuni comune ale mininştrilor de externe şi de interne din statele membre", a precizat ministrul.

Totodată, Bogdan Aurescu a precizat că în cadrul CAE s-a discutat despre "intensificarea schimburilor de informaţii între statele membre cu privire la temele care ţin de combaterea terorismului, cu privire la luptătorii străini şi toate temele conexe acestui fenomen".

Şeful diplomaţiei a spus că în intervenţiile sale a subliniat faptul că este "extrem de important ca măsurile care se iau în ceea ce priveşte întărirea controlului la frontiere, de exemplu, să se facă în mod special cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în special a libertăţii de circulaţie a cetăţenilor europeni, libertate care nu poate să fie afectată de astfel de măsuri".

Aurescu a mai spus că este "extrem de important" să fie analizate cauzele fenomenului terorist "atât în ţările de origine, este vorba de aspecte socio-economice care determină aceste persoane să săvârşească fapte teroriste, dar şi în ţările de primire din UE unde, de asemenea, se confruntă cu probleme de integrare socială, cu probleme economice, cu probleme de adaptare la o altă societate, la un alt mediu cultural".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici