Autorităţile din Austria au dejucat un atac islamist asupra marşului Pride din Viena

Autorităţile austriece au anunţat duminică că au dejucat un posibil atac asupra marşului Pride din Viena comis de trei tineri care ar fi simpatizat cu gruparea teroristă Stat Islamic.

847 afișări
Imaginea articolului Autorităţile din Austria au dejucat un atac islamist asupra marşului Pride din Viena

Sursa foto: Mediafax Foto

Şeful serviciului de informaţii interne al Austriei a declarat reporterilor că suspecţii, în vârstă de 14, 17 şi 20 de ani, au fost arestaţi cu o oră înainte de începerea paradei Pride de sâmbătă, la care au participat aproximativ 300.000 de persoane, a relatat postul public de televiziune ORF, citat de AP.

Omar Haijawi-Pirchner, de la Direcţia de Protecţie şi Informaţii de Stat, a declarat că nu a existat "niciun pericol pentru participanţii la paradă în niciun moment".

Cancelarul austriac Karl Nehammer şi-a exprimat recunoştinţa faţă de anchetatori pentru că au prevenit "un posibil atac islamist la Viena".

"Acest lucru arată încă o dată că nu trebuie să cedăm niciodată în lupta împotriva radicalilor şi extremiştilor", a scris Nehammer pe Twitter. "Ei reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei şi securităţii noastre şi trebuie să fie trataţi cu severitate".

Primarul Vienei s-a declarat şocat. "Nu trebuie să existe loc pentru ură şi excludere în Viena. Oraşul nostru este colorat şi cosmopolit", a declarat Michael Ludwig, potrivit agenţiei austriece de presă APA.

Serviciul de informaţii a fost informat în prealabil despre presupusele planuri ale suspecţilor, i-a ţinut "sub control constant" şi i-a arestat la ordinul procuraturii din St. Poelten, în urma unor percheziţii domiciliare efectuate sâmbătă, care au scos la iveală diverse probe, inclusiv arme, a relatat ORF.

Cei trei suspecţi, cetăţeni austrieci de origine bosniacă şi cecenă ale căror identităţi nu au fost dezvăluite, se radicalizaseră online şi simpatizau cu gruparea Stat Islamic, a precizat Haijawi-Pirchner.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici