Autorităţile israeliene au spitalizat 40 de deţinuţi palestinieni aflaţi în greva foamei

Administraţia penitenciarelor din Israel a spitalizat 40 de deţinuţi palestinieni aflaţi de peste o lună în greva foamei, în semn de protest faţă de faptul că sunt încarceraţi în lipsa unei sentinţe judecătoreşti, a anunţat miercuri purtătoarea sa de cuvânt, Sivan Weizman, citată de AFP.

85 afișări
Imaginea articolului Autorităţile israeliene au spitalizat 40 de deţinuţi palestinieni aflaţi în greva foamei

Autorităţile israeliene au spitalizat 40 de deţinuţi palestinieni aflaţi în greva foamei (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit purtătoarei de cuvânt, 240 de deţinuţi participau la această acţiune, începută acum cinci săptămâni pentru a cere încetarea regimului de detenţie administrativ, adică în lipsa unei inculpări sau unui proces.

Ministrul palestinian al Închisorilor, Issa Qaraqae, a afirmat că numărul persoanelor aflate în greva foamei depăşeşte 300 şi a avertizat în privinţa riscurilor existente pentru viaţa lor.

"Se pare că Israelului puţin îi pasă când un prizonier aflat în greva foamei moare în detenţie", a declarat el pentru AFP.

Purtătoarea de cuvânt a administraţiei penitenciarelor din Israel a dat asigurări că starea de sănătate a prizonierilor spitalizaţi, repartizaţi în nouă instituţii, este "normală".

Manifestaţii şi reuniuni în favoarea prizonierilor au avut loc miercuri, la Ramallah şi Gaza, în faţa sediilor ONU şi Crucii Roşii.

În 2012, între 1.600 şi 2.000 de deţinuţi palestinieni au intrat în greva foamei, acţiune care s-a încheiat la 14 mai în urma ajungerii la un acord cu administraţia penitenciară.

Una dintre principalele lor revendicări era eliberarea deţinuţilor la sfârşitul perioadei de detenţie administrativă.

Aproape 5.000 de palestinieni sunt încarceraţi în închisorile israeliene, majoritatea pentru motive de securitate, iar aproximativ 200 dintre ei se află în detenţie administrativă.

Această dispoziţie controversată moştenită din perioada Mandatului britanic pentru Palestina permite ţinerea suspecţilor în închisori în lipsa unei inculpări sau unui proces pentru o perioadă de şase luni care poate fi reînnoită la infinit.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici