Autorităţile italiene suspendă căutarea persoanelor date dispărute în naufragiu

Autorităţile italiene au suspendat sâmbătă operaţiunile de căutare a celor aproximativ 40 de persoane date dispărute în urma naufragierii în noaptea de vineri spre sâmbătă a unei nave de croazieră, soldată cu trei morţi, în timp ce comandantul a fost arestat pentru părăsirea navei.

626 afișări
Imaginea articolului Autorităţile italiene suspendă căutarea persoanelor date dispărute în naufragiu

Autorităţile italiene suspendă căutarea persoanelor date dispărute în naufragiu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Accidentul s-a produs vineri seara, când pachebotul Costa Concordia, care avea la bord 4.229 de persoane, majoritatea turişti italieni, francezi şi germani, s-a lovit de o rocă în apropierea Insulei Giglio, potrivit primelor elemente.

Comandantul Francesco Schettino, dar şi primul ofiţer Ciro Ambrosio, sunt acuzaţi de omucidere multimplă, naufragiu şi abandonarea navei.

Prefectul din Grossetto Giuseppe Linardi a anunţat "trei morţi confirmaţi" şi că 41 de persoane lipsesc în continuare la apel, după confruntarea listei armatorului - care prezintă 4.231 sau 4.229 de pasageri şi membri ai echipajului - cu lista salvatorilor. Linardi a citat totodată exemplul a patru americani consideraţi dispăruţi, dar care au fost găsiţi ulterior la un locuitor din Giglio care i-a adăpostit pe timpul nopţii.

Bilanţul mai cuprinde 42 de răniţi, dintre care doi în stare gravă, o femeie suferind un traumatism cranian, iar un bărbat un traumatism la nivelul coloanei vertebrale.

Potrivit unor surse sanitare, majoritatea prezintă fracturi la nivelul picioarelor, mâinilor sau braţelor şi suferă de hipotermie, semn că s-au aruncat în apa foarte rece.

Comandantul pompierilor din Grossetto Ennio Aquilino a declarat pentru AFP că echipele sale au "scos 100 de persoane din apă şi au salvat aproximativ alte 60 care erau blocate pe vapor".

Salvatori şi scafandri au inspectat sâmbătă, toată ziua, atât părţile de deasupra apei, cât şi pe cele scufundate ale navei, în căutarea de eventuali supravieţuitori. În prezent nava este aproape culcată pe o parte, fiind înclinată la aproximativ 80 de grade, prezintă o spărtură enormă, de 70 până la 100 de metri, şi este pe jumătate scufundată sub apă. "Cutiile negre" ale navei, cu înregistrările conversaţiilor, au fost recuperate şi reţinute de justiţie.

Un purtător de cuvânt al pompierilor, Luca Cari, a declarat pentru AFP că se teme că nava ar putea "aluneca pe roci" şi ajunge în larg, unde s-ar putea scufunda la o adâncime de aproxiamtiv 100 de metri.

La rândul său, prefectul a evocat riscul unei poluări, având în vedere cele 2.380 de tone de motorină din rezervoarele pachebotului, un pericol relativizat de un oficial din cadrul Ministerului Mediului. "Este o navă nouă, cu fund dublu, iar totul este bine închis", a declarat oficialul guvernamental pentru AFP.

Căpitănia Portului Livorno, cel mai important din Toscana, a deschis o anchetă asupra cauzelor accidentului şi asupra modului în care pasagerii au fost salvaţi. Ministerul pentru Infrastructuri a deschis, de asemenea, o anchetă.

Principala problemă este prezenţa prea apropiată a navei de coastele Insulei Giglio, situate la 1.500 de metri, potrivit unui pasager francez.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici