Autorităţile mexicane au început evacuarea localnicilor şi turiştilor

Locuitorii şi turiştii au început să evacueze de urgenţă peninsula mexicană Baja California, din apropiere de Statele Unite, înainte de sosirea uraganului Jimena, un uragan extrem de puternic, care urmează să ajungă la coastele de la Pacific în noaptea de marţi spre miercuri.

12 afișări
Imaginea articolului Autorităţile mexicane au început evacuarea localnicilor şi turiştilor

Autorităţile mexicane au început evacuarea localnicilor şi turiştilor (Imagine: MediafaxFoto/AFP)

Uraganul soseşte însoţit de rafale de vânt de peste 200 de kilometri pe oră, conform Centrului Naţional pentru Uragane (HHC) din Miami (Statele Unite).

"Nu a existat niciodată în istoria peninsulei vreun uragan de puterea lui Jimena", declara marţi dimineaţa directorul Protecţiei Civile din statul mexican Baja California Sur, Jose Gajon.

Jimena a pierdut din intensitate în ultimele ore. Uraganul a fost clasat în categoria 3 pe scara Saffir-Simpson, anterior acesta atingând categoria maximă, 5. NHC a precizat că uraganul va continua să piardă din intensitate în "următoarele 24-48 de ore".

Dar Jimena rămâne foarte periculos.

Peste 2.000 de turişti străini, majoritatea americani, au părăsit, deja, de luni, Los Cabos, dintre cei 8.000-9.000 de turişti care se aflau în această staţiune situată la extremitatea de sud a peninsulei.

Pachebotul de croazieră Mariner of the Seas, al doilea ca mărime din lume, care are la bord 5.000 de pasageri, şi-a anulat escala prevăzută aici.

Autorităţile mexicane au început evacuarea localnicilor şi turiştilor

Autorităţile au evacuat, de asemenea, 15.000 de familii din regiune, dintr-un total de 20.000 de persoane care locuiesc în zonele ce prezintă un "risc ridicat" de inundaţie.

Protecţia Civilă a anunţat, marţi dimineaţa, închiderea Aeroportului din Los Cabos pentru cursele comerciale, dar şi a porturilor maritime din regiune, din cauza rafalelor violente de vânt şi a ploilor puternice care preced sosirea uraganului.

De asemenea, Forumul Mondial al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), prevăzut la Los Cabos, a fost mutat la Mexico City.

"Plouă de ieri (luni), multe locuri sunt complet inundate şi izolate de apă, iar acest lucru s-a produs chiar înaintea sosirii uraganului", a declarat, marţi, pentru postul local de radio, Gajon.

Autorităţile din regiune au pregătit 147 de refugii temporare, aprovizionate cu apă şi hrană şi dotate cu asistenţă medicală şi psihologică, a adăugat acesta.

Autorităţile mexicane au început evacuarea localnicilor şi turiştilor

Autorităţile federale mexicane au decretat "starea de urgenţă" în partea meridională a peninsulei. Această măsură permite deblocarea finanţării din Fondurile Naţionale pentru Catastrofe Naturale (Fonden).

La Puerto San Carlos, în zona în care urmează să sosească uraganul, pregătirile pentru evacuare erau deja pregătite marţi.

"Au anunţat că vor începe încă de astăzi (marţi) să aducă oamenii către locurile de adăpost", a declarat o muncitoare de la un atelier de conserve de sardine din acest port pentru pescuit cu 4.000 de locuitori.

În apropiere de port, locuitorii din Ciudad Constitucion au început încă din zori să lipească benzi adezive de protecţie la ferestre şi să taie crengile arborilor care riscă să fie rupte şi luate de rafalele de vânt, au constatat jurnalişti AFP.

Autorităţile mexicane au început evacuarea localnicilor şi turiştilor

Ploaia cădea cu intermitenţă, iar traficul rutier era redus la minimum, străzile fiind aproape pustii. Locuitorii au rămas la domiciliu, făcând tot posibilul să îşi izoleze locuinţele, în timp ce autorităţile au limitat traficul pe rutele de acces în zonă.

Echipaje din cadrul Comisiei Federale pentru Energie Electrică şi Telefonie au început să se îndrepte către zona de impact prevăzută a uraganului.

Această regiune, cu o populaţie redusă şi răspândită în sate de pescari, a fost afectată în 2008 de uraganul Norbert, de categoria a doua, cu mult mai puţin intens decât Jimena.

Norbert a provocat pagube materiale importante, iar în urma acestui uragan, în statul Sonora (nord-vest) au murit trei persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici