Bacteria E.coli care a provocat 18 decese în Europa pare rezistentă la antibiotice

Bacteria E.coli, care a provocat moartea a 18 persoane în Europa, pare deosebit de rezistentă la antibiotice, a declarat joi universitatea din Hamburg, în nordul Germaniei, ai cărei cercetători au fragmentat genomul tulpinii responsabile de aceste îmbolnăviri.

364 afișări
Imaginea articolului Bacteria E.coli care a provocat 18 decese în Europa pare rezistentă la antibiotice

Bacteria E.coli care a provocat 18 decese în Europa pare rezistentă la antibiotice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În cadrul primelor analize, încă preliminare, au putut fi strânse unele dovezi privind agresivitatea deosebită şi rezistenţa la antibiotice a tulpinii de E.coli (responsabilă de îmbolnăvirile din prezent)", potrivit unui comunicat al clinicii universitare Hambourg-Eppendorf.

Împreună cu o societate chineză, cercetătorii din Hamburg au reuşit să fragmenteze genomul bacteriei E.coli care a cauzat în ultimele zile sute de cazuri de SHU, sindromul hemolitic şi uremic, provocând moartea a 18 persoane.

Germania deplânge 17 decese şi toate celelalte cazuri declarate au legătură cu această ţară. Oraşul portuar Hamburg este epicentrul contaminării. La clinica din Hamburg-Eppendorf a murit, joi, a 17-a persoană.

Datele obţinute de oamenii de ştiinţă "vor permite dezvoltarea unor instrumente moleculare pentru elaborarea unui diagnostic precis" al tulpinii incriminate, potrivit comunicatului. Pe de altă parte, ei vor putea studia "cum s-a putut dezvolta tulpina, de ce se propagă cu această viteză şi de ce simptomele pe care le declanşează sunt aşa de violente".

Circa 2.000 de cazuri de contaminare cu această bacterie au fost înregistrate joi în Germania, dintre care 500 de SHU.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat, la rândul său, joi că tulpina bacteriei este "foarte rară" şi nu a "mai fost întâlnită într-o altă epidemie".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici