Banja Luka: Peste 10.000 de sârbi bosniaci au manifestat pentru independenţă

Peste 10.000 de sârbi din Bosnia au manifestat marţi în capitala Republicii Srpska (RS), Banja Luka, pentru a denunţa independenţa Kosovo şi pentru a cere independenţa entităţii lor după modelul kosovar.

1 afișare
Imaginea articolului Banja Luka: Peste 10.000 de sârbi bosniaci au manifestat pentru independenţă

Banja Luka: Peste 10.000 de sârbi bosniaci au manifestat pentru independenţă (Sursa: Mediafax Foto)

"Nu vom da sufletul sârb diavolului!", "Vrem independenţa Republicii Srpska!", au scandat manifestanţii adunaţi în piaţa centrală a oraşului din nordul Bosniei.

Protestatarii au venit la Banja Luka din toate părţile entităţii sârbe din Bosnia pentru a participa la această "adunare împotriva marii nedreptăţi", potrivit organizatorilor, o federaţie care regrupează mai multe organizaţii neguvernamentale locale (SPONA).

"Această adunare exprimă revolta poporului!", a declarat premierul sârb bosniac Milorad Dodik. "Pe această insignă pe care o port pe rever este scris «Kosovo e Serbia». Voi repeta acest lucru pentru toată lumea", a adăugat el.

Un important dispozitiv de poliţişti a fost mobilizat în centrul oraşului pentru a preveni actele de violenţă.

La patru zile de la proclamarea independenţei Kosovo, care a survenit la 17 februarie, Parlamentul RS a adoptat o rezoluţie potrivit căreia această entitate are "dreptul" de a se separa de Bosnia, dacă ONU şi majoritatea statelor membre UE vor recunoaşte independenţa Kosovo.

De la sfârşitul războiului din 1992-1995, Bosnia este formată din două entităţi, Republica Srpska (sârbi) şi Federaţia croato-musulmană, unite de instituţii centrale slabe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici