Barack Obama: Alianţa dintre Statele Unite şi Israel nu a fost niciodată mai puternică

SUA şi Israelul vor iniţia discuţii pentru prelungirea după anul 2017 a ajutorului militar american acordat statului evreu, a declarat preşedintele SUA, Barack Obama, la Ierusalim, alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu, precizând că alianţa celor două state este foarte puternică.

295 afișări
Imaginea articolului Barack Obama: Alianţa dintre Statele Unite şi Israel nu a fost niciodată mai puternică

Barack Obama: Alianţa dintre Statele Unite şi Israel nu a fost niciodată mai puternică

Obama a dat asigurări că, în pofida reducerilor bugetare de la Washington, fondurile americane acordate sistemului antirachetă israelian "Iron Dome" nu vor fi reduse.

În altă ordine de idei, Obama a avertizat regimul sirian să nu utilieze arme chimice, exprimând "scepticismul" în legătură cu informaţiile privind utilizarea de către insurgenţi sirieni a unor arme de acest fel. "Utilizarea armelor chimice împotriva poporului sirian ar fi o eroare majoră şi tragică", a atras atenţia Obama.

Regimul sirian şi opoziţia cer o anchetă internaţională în contextul în care se acuză reciproc de utilizarea armelor chimice.

"Suntem de acord că un Iran dotat cu arme nucleare reprezintă o ameninţare pe plan regional şi pe plan mondial, o ameninţare existenţială pentru Israel. Politica noastră este să împiedicăm Iranul să se doteze cu arme nucleare. Preferăm o soluţie diplomatică. Statele Unite vor continua să se consulte cu Israelul în legătură cu următoarele acţiuni. Repet, toate opţiunile sunt pe masă. Vom face tot ce este necesar pentru a împiedica Iranul să obţină arme nucleare. Securitatea Israelului nu este negociabilă. Angajamentul Americii în favoarea Israelului este mai puternic ca niciodată, alianţa dintre noi nu a fost niciodată mai puternică", a spus Obama, conform Haaretz.

La rândul său, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat că va continua să susţină soluţia a "două state" în relaţia cu palestinienii. "Israelul este favorabil soluţiei a două state pentru două popoare", a dat asigurări Netanyahu.

"Sunt absolut convins că preşedintele Obama este determinat să blocheze eforturile nucleare iraniene", a precizat premierul israelian, reiterând că, în opinia sa, regimul iranian se apropie de "linia roşie" în tentativa de fabricare a armelor nucleare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici