Barack Obama aprobă noi finanţări pentru sistemul Iron Dome din Israel

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a semnat luni un text care prevede un ajutor în valoare de 225 de milioane de dolari pentru sistemul de apărare antirachetă Iron Dome, folosit de Israel pentru interceptarea rachetelor lansate din Fâşia Gaza.

392 afișări
Imaginea articolului Barack Obama aprobă noi finanţări pentru sistemul Iron Dome din Israel

Barack Obama aprobă noi finanţări pentru sistemul Iron Dome din Israel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Documentul a fost adoptat vineri de Congres cu o majoritate zdrobitoare.

Din 2011, data la care a fost dat în funcţiune, Statele Unite au cheltuit în total peste 700 de milioane de dolari pentru a susţine dezvoltarea Iron Dome, sistem ce a permis interceptarea a zeci de rachete lansate din Gaza de la începutul operaţiunii "Limită de Protecţie".

Departamentul de Stat a subliniat luni că Statele Unite se pot arăta ferme cu Israelul în legătură cu victimele palestiniene civile din Gaza, continuând totuşi relaţiile strategice cu aliaţii lor, în special în materie de echipament de apărare.

Duminică, Washingtonul s-a declarat "consternat" de bombardarea unei şcoli ONU în enclava palestiniană, într-un comunicat neobişnuit de dur la adresa Israelului, chiar dacă statul evreu nu a fost acuzat explicit.

"Israelul poate face mai multe pentru a împiedica victime civile", a criticat Jennifer Psaki, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, în cadrul unei întâlniri cu presa. "Dar acest lucru nu schimbă faptul că Israelul rămâne un partener important în termeni strategici şi de securitate. El are dreptul să se apere".

Întrebată în legătură cu livrarea de echipament de apărare către Israel, care poate fi folosit în ofensiva sa în Gaza şi posibil în timpul bombardării unei şcoli ONU, Psaki a evitat să comenteze. "Am spus clar că ţintele militare nu justifică" acest bombardament, a răspuns oficialul.

"Cred că nu sunt alte ţări în lume care să susţină securitatea Israelului mai mult decât Statele Unite", a amintit Psaki, în plină răceală a relaţiilor dintre cei doi aliaţi.

În total, Statele Unite au prevăzut să consacre 30 de miliarde de dolari ajutor militar Israelului între 2009 şi 2018.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici