Barack Obama: Unii israelieni ar putea avea suspiciuni pentru că am prenumele Hussein

Preşedintele SUA, Barack Obama, consideră că sursa neîncrederii pe care unii israelieni o simt faţă de el ar putea fi faptul că unul din prenumele sale este Hussein, de origine arabă, informează ediţia online a ziarului Haaretz.

17 afișări
Imaginea articolului Barack Obama: Unii israelieni ar putea avea suspiciuni pentru că am prenumele Hussein

Barack Obama: Unii israelieni ar putea avea suspiciuni pentru că am prenumele Hussein (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebat în cursul unei interviu acordat postului israelian Channel 2 despre starea de nelinişte pe care unii israelieni o simt faţă de el, preşedintele SUA a răspuns: "S-ar putea datora faptului că unul din prenumele mele este Hussein, iar acest lucru stârneşte suspiciuni". Numele complet al actualului preşedinte american este Barack Hussein Obama.

"Însă, ironic, am un şef al administraţiei prezidenţiale pe care îl cheamă Rahm Israel Emmanuel. Principalul meu consilier politic este un urmaş al supravieţuitorilor Holocaustului. Apropierea mea de comunitatea evreiască din SUA este probabil forţa care m-a propulsat în Senat", afirmă Obama.

"Cred că uneori, în special în Orientul Mijlociu, există sentimentul că un prieten al duşmanului meu trebuie să fie şi el duşman, iar adevărul este că apropierea mea de comunitatea musulmană are rolul precis de a reduce antagonismul şi pericolele reprezentate de musulmanii ostili Israelului şi Occidentului", adaugă Obama.

Preşedintele SUA este încrezător că un acord de pace între Israel şi palestinieni poate fi încheiat în actualul său mandat: "Cred că Benjamin Netanyahu înţelege că avem o oportunitate limitată. Probabil nu vom mai avea o oportunitate mai bună decât acum. Trebuie să profităm de acest lucru. Va fi dificil".

Barack Obama a evitat să răspundă la întrebarea dacă Statele Unite vor face presiuni asupra Israelului pentru prelungirea moratoriului privind construcţiile în coloniile din Cisiordania. Moratoriul actual va expira în septembrie.

Întrebat dacă premierul israelian Benjamin Netanyahu este persoana potrivită pentru a se ajunge la un acord cu palestinienii, Obama a precizat: "Cred că premierul Netanyahu poate fi poziţionat foarte bine în acest sens". Cu toate acestea, Obama a explicat că Israelul va trebui să depăşească multe obstacole pentru a obţine schimbările necesare "asigurării securităţii statului încă 60 de ani".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici