Bărbatul arestat în presupusul complot iranian din SUA va pleda nevinovat

Americano-iranianul acuzat că a vrut să îl asasineze pe ambasadorul Arabiei Saudite la Washington în cadrul unui complot atribuit unor facţiuni ale Guvernului iranian intenţionează să pledeze "nevinovat", a declarat marţi la New York avocatul acestuia.

271 afișări
Imaginea articolului Bărbatul arestat în presupusul complot iranian din SUA va pleda nevinovat

Bărbatul arestat în presupusul complot iranian din SUA va pleda nevinovat

"Dacă va fi inculpat oficial, el va pleda nevinovat", a adăugat avocatul lui Manssor Arbabsiar.

Manssor Arbabsiar, în vârstă de 56 de ani, a compărut, marţi, pentru scurt timp, în faţa unui judecător federal la New York şi a fost încarcerat. În jeans şi o cămaşă albastru cu alb, acest bărbat grizonat cu o cicatrice pe obrazul stâng nu a rostit niciun cuvânt.

El nu este încă pus sub acuzare oficial şi nu poate să pledeze vinovat sau nevinovat.

El a fost acuzat de autorităţile judiciare americane că, împreună cu un complice, a încercat să îl asasineze pe ambasadorul Abdel Al-Jubeir, un consilier al regelui care a jucat un rol important în apărarea regatului după atentatele din 11 septembrie.

Actul de acuzare evocă un "complot ucigaş condus de facţiuni ale Guvernului iranian pentru asasinarea cu ajutorul explozibilului a unui ambasador străin pe teritoriul american".

Cei doi bărbaţi sunt acuzaţi că au pregătit atentatul încă din mai.

Manssor Arbabsiar, care dispune de dublă naţionalitate americană şi iraniană, a fost arestat la 29 septembrie pe aeroportul Kennedy din New York.

El riscă închisoarea pe viaţă.

Gholam Shakuri nu a fost arestat. El este membru Qods (forţele speciale ale Gardienilor Revoluţiei), acuzate că susţin material talibanii şi alte organizaţii teroriste, potrivit Washingtonului.

Acest complot a fost "conceput, organizat şi condus de Iran", a afirmat secretarul american al Justiţiei, Eric Holder, într-o conferinţă de presă. "Statele Unite promit să tragă la răspundere Iranul pentru acţiunile sale", a adăugat el.

Teheranul a respins imediat acuzaţiile. Un colaborator apropiat al preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad a denunţat un "scenariu fabricat" pentru a "abate atenţia opiniei publice americane de la problemele interne ale Statelor Unite".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici