Bashar al-Assad cere SUA să medieze procesul de pace între Siria şi Israel

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a cerut Statelor Unite să joace rolul de mediator între Siria şi Israel, potrivit unui interviu publicat miercuri de cotidianul japonez Asahi.

18 afișări
Imaginea articolului Bashar al-Assad cere SUA să medieze procesul de pace între Siria şi Israel

Bashar al-Assad cere SUA să medieze procesul de pace între Siria şi Israel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

El şi-a reiterat hotărârea de a se implica în negocirile de pace pentru întregul Orient Mijlociu, insistând pe revenirea sub suveranitatea siriană a podişului Golan, anexat de Israel în 1981.

"Avem nevoie ca Statele Unite să joace rolul de mediatori în timp ce vom trece de la negocieri indirecte la negocieri directe" cu Israelul, a declarat Assad, citat de Asahi.

Oficial în stare de război din 1948, cele două state vecine au deschis în mai 2008 negocierile indirecte, prin intermediul Turciei, care nu s-au soldat până în prezent cu progrese concrete.

Assad a subliniat că progresele discuţiilor vor "depinde de viitoarea administraţie israeliană" care se va instala în curând sub conducerea lui Bejamin Netanyahu (de dreapta).

Evocând negocierile globale pentru pace în Orientul Mijlociu, el a avertizat că schimbările nu se vor produce "într-o singură zi". "Va trebui mai întâi să deschidem un dialog pentru a ne preciza interesul comun, pacea".

Liderul sirian a adăugat că toate părţile vor trebui să se implice în procesul de pace şi că va încerca să aducă la masa negocierilor şi mişcările islamiste Hamas şi Hezbollah, potrivit aceleiaşi surse.

El a salutat, de asemenea, iniţiativele noii administraţii americane, care a trimis recent doi emisari de rang înalt la Damasc, facilitând primul contact la nivel înalt din ianuarie 2005.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici