Baza americană din Kîrgîzstan ar putea fi folosită pentru a ataca Iranul, afirmă Rusia

Baza militară americană din Kîrgîzstan, o fostă republică sovietică din Asia Centrală, ar putea fi folosită în cazul unui atac asupra Iranului, acuzat de Occident că încearcă să se doteze cu arma atomică, a apreciat miercuri Ministerul rus al Afacerilor Externe.

400 afișări
Imaginea articolului Baza americană din Kîrgîzstan ar putea fi folosită pentru a ataca Iranul, afirmă Rusia

Baza americană din Kîrgîzstan ar putea fi folosită pentru a ataca Iranul, afirmă Rusia (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Nu putem exclude că această infrastructură poate fi utilizată în eventualitatea unui conflict cu Iranul", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Aleksandr Lukaşevici.

Baza de la aeroportul din Manas, din apropiere de capitala kîrgîză Bişkek, este folosită în prezent la transferul trupelor americane angajate în conflictul din Afganistan.

Diplomaţia rusă consideră că SUA ar putea fi tentate să lanseze o ofensivă militară împotriva Iranului, din cauza programului său nuclear controversat, pentru a prelua apoi controlul asupra unor vaste rezerve de hidrocarburi din Asia centrală fostă sovietică.

"În spatele apelurilor privind necesitatea de a asigura neproliferarea armelor nucleare s-ar putea ascunde ambiţia de a marca pe harta geopolitică un vast spaţiu bogat în hidrocarburi", a apreciat Lukaşevici.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici