Belarus a plătit integral Rusiei datoria pentru livările de gaze naturale din primul semestru

Belarus a achitat integral datoria de 456 milioane de euro către grupul rus Gazprom, reprezentând preţul importurilor de gaze naturale din primul semestru al anului, reducând astfel îngrijorarea privind posibile întreruperi ale livrărilor destinate Europei, transmite Reuters.

3 afișări
Imaginea articolului Belarus a plătit integral Rusiei datoria pentru livările de gaze naturale din primul semestru

Belarus a plătit integral Rusiei datoria pentru livările de gaze naturale din primul semestru

"Confirmăm că Beltransgas, firma care operează reţeaua de gaze din Belarus, a plătit miercuri ultima tranşă restantă, iar datoria este acoperită integral. Nu avem planuri referitoare la reducerea livrărilor", a declarat un purtător de cuvânt al Gazprom.

Termenul limită pentru achitarea datoriei a expirat la sfârşitul lunii iulie, iar compania rusă a ameninţat, iniţial, că va reduce cu 45% exporturile către fostul stat sovietic, începând cu 3 august. Autorităţile de la Misk au obţinut, ulterior, prelungirea periodei de plată până la 10 august.

La începutul anului, Gazprom a majorat cu peste 100% preţul gazelor livrate fostului stat sovietic, la 100 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, în condiţiile în care clienţii europeni achită peste 250 de dolari la mia de metri cubi.

Cele două părţi au convenit ca Belarus să plătească doar jumătate din valoarea importurilor, în primele şase luni ale anului 2007, pentru a evita un şoc economic, urmând să achite preţul integral începând cu luna iulie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici