Berlusconi face anunţuri contradictorii, provocând confuzie în partidul său

Anunţul lui Silvio Berlusconi cu privire la o posibilă revenire în politică, drept candidat la funcţia de premier din partea dreptei, a provocat confuzie în partidul său, PdL, care a stabilit alegeri primare pentru 16 decembrie, pentru care au putut fi depuse candidaturi până duminică.

87 afișări
Imaginea articolului Berlusconi face anunţuri contradictorii, provocând confuzie în partidul său

Berlusconi face anunţuri contradictorii, provocând confuzie în partidul său (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Eu cred că săptămâna viitoare vom avea cu toţii o imagine mai clară despre ceea ce va face preşedintele Berlusconi", a declarat secretarul general al partidului Angelino Alfano, într-o emisiune televizată la o oră de mare audienţă.

Sâmbătă, Berlusconi a lăsat să planeze îndoiala cu privire la intenţiile sale faţă de alegerile legislative de anul viitor.

"Intenţionaţi să reveniţi?", l-a întrebat un jurnalist, referindu-se la rolul său în politică. "Vom vedea. Reflectez la acest lucru", i-a răspuns el, fără să spună dacă se referă la candidatura sa la şefia dreptei, o revenire de prim-plan în cadrul PdL sau lansarea unei noi formaţiuni politice.

El a constatat prăbuşirea partidului său, care a ajuns la aproximativ 15% în anumite sondaje, faţă de 38%, cât a obţinut în alegerile legislative din 2008.

Potrivit unor declaraţii de presă ale antrenorului echipei de fotbal din Palermo, Berlusconi i-ar fi spus că intenţionează să se relanseze, în fruntea unei noi mişcări.

Duminică, Emilio Fede, un fost prezentator de televiziune foarte apropiat de Berlusconi, a declarat că Il Cavaliere "îşi va anunţa revenirea joi", adăugând că "îi este bine, a slăbit".

Întrebat despre o menţinere a alegerilor primare, un scrutin inedit pentru tabăra lui Berlusconi, Alfano a declarat că "pentru moment sunt active".

Cu câteva ore mai devreme, mai mulţi lideri din cadrul PdL, inclusiv Alfano, dar şi alţi apropiaţi ai lui Berlusconi, şi-au depus candidaturile. Pentru a fi validate, acestea trebuie să fie susţinute de cel puţin 10.000 de semnături.

Însă, potrivit lui Alfano, în cazul în care "Berlusconi va candida" în alegerile legislative din primăvară, conducerea PdL va trebui să se reunească şi să hotărască anularea scrutinului primar. În opinia sa, dacă Il Cavaliere revine în prim-plan, acest vot va fi inutil, deoarece Berlusconi va fi liderul natura al formaţiunilor de centru-dreapta.

Mai mulţi candidaţi în alegerile primare au protestat faţă de riscul unei anulări.

Diverse mişcări, inclusiv tineretul PdL, şi unii parlamentari au prevăzut mitinguri luni, în faţa sediului PdL din Roma, pentru a solicita organizarea de alegeri primare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici