Biden afirmă că ameninţarea ca Putin să folosească arme nucleare tactice este "reală"

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat luni că ameninţarea ca preşedintele rus Vladimir Putin să folosească arme nucleare tactice este "reală", la câteva zile după ce a denunţat transferul unor astfel de arme în Belarus.

1530 afișări
Imaginea articolului Biden afirmă că ameninţarea ca Putin să folosească arme nucleare tactice este "reală"

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Sâmbătă, Biden a calificat drept "absolut iresponsabil" anunţul lui Putin potrivit căruia Rusia a amplasat primele sale arme nucleare tactice în Belarus.

"Când am fost aici, în urmă cu aproximativ doi ani, spunând că sunt îngrijorat de secarea râului Colorado, toată lumea s-a uitat la mine ca şi cum aş fi fost nebun", a declarat luni Biden în faţa unui grup de donatori din California.

"S-au uitat la mine ca atunci când am spus că sunt îngrijorat de faptul că Putin ar putea folosi arme nucleare tactice. Este real", a spus Biden, potirivt Reuters.

Săptămâna trecută, preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat că ţara sa a început să primească arme nucleare tactice ruseşti, dintre care unele, a spus el, sunt de trei ori mai puternice decât bombele atomice pe care SUA le-au aruncat asupra Hiroshimei şi Nagasaki în 1945.

Este primul transfer al unor astfel de focoase, arme nucleare cu rază de acţiune mai scurtă şi mai puţin puternice care ar putea fi folosite pe câmpul de luptă, în afara Rusiei de la căderea Uniunii Sovietice.

Administraţia de la Washington a declarat că nu intenţionează să efectueze modificări în configuraţia capabilităţilor de disuasiune nucleară ca răspuns la acest transfer şi că nu a văzut niciun semn că Rusia se pregăteşte să folosească o armă nucleară.

În luna mai, Kremlinul a respins criticile lui Biden privind planul Rusiei de a desfăşura arme nucleare tactice în Belarus, spunând că SUA a desfăşurat timp de decenii astfel de arme nucleare în Europa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici