Biden este "surprins" de documentele din biroul său / Trump cere explicaţii Departamentului Justiţiei

Preşedintele SUA, Joseph Biden, s-a declarat "surprins" de documentele clasificate găsite într-un fost birou privat din Washington, iar fostul preşedinte Donald Trump, vizat de o anchetă într-un caz similar, cere explicaţii Departamentului Justiţiei pentru faptul că incidentul nu a fost dezvăluit.

775 afișări
Imaginea articolului Biden este "surprins" de documentele din biroul său / Trump cere explicaţii Departamentului Justiţiei

Biden a afirmat că a fost "surprins" să afle în noiembrie 2022 că într-unul dintre fostele sale birouri au fost găsite documente clasificate. "Cooperăm total în procesul de analizare, care sper să se încheie curând", a afirmat Biden, citat de agenţia de presă Reuters.

Însă fostul preşedinte Donald Trump, vizat de o anchetă într-un caz similar privind deţinerea de documente clasificate, a cerut explicaţii Departamentului Justiţiei. Trump vrea să afle de ce nu a fost prezentat public incidentul, depistat pe 2 noiembrie 2022, în momentul respectiv, chiar înaintea scrutinului parlamentar intermediar din 8 noiembrie.

Preşedintele Comisiei pentru Informaţii din Senatul SUA, politicianul democrat Mark Warner, a cerut marţi seară ca Departamentul Justiţiei să transmită Congresului un raport oficial despre documentele clasificate găsite într-un fost birou al lui Biden. Mark Warner a făcut această solicitare în contextul presiunilor politicienilor republicani, dat fiind că liderii democraţi ceruseră informaţii despre o investigaţie similară care îl vizează pe fostul preşedinte Donald Trump.

"Sistemul nostru de clasificare există pentru a proteja cele mai importante secrete din domeniul securităţii naţionale, de aceea, ne aşteptăm să fim informaţi atât despre ce s-a întâmplat la reşedinţa lui Trump din Mar-a-Lago, cât şi la biroul lui Biden, în cadrul obligaţiilor de monitorizare constituţională", a declarat senatorul Mark Warner, citat de postul de televiziune NBC News şi de site-ul Axios.com.

Documentele clasificate, datând din perioada în care Biden era vicepreşedinte al SUA, au fost depistate în noiembrie 2022, dar cazul a devenit public luni. Casa Albă a anunţat că va colabora cu Arhivele Naţionale şi cu Departamentul Justiţiei. Documentele au fost găsite într-un fost birou universitar al lui Biden, în oraşul Washington.

Conform unor surse judiciare citate de postul de televiziune CNN, în fostul birou al lui Biden au fost găsite zece documente clasificate din perioada 2013-2016, inclusiv rapoarte ale serviciilor de informaţii despre Ucraina, Iran şi Marea Britanie.

Secretarul american al Justiţiei, Merrick Garland, care este şi procuror general, a numit un procuror din Chicago, John Lausch, pentru a se ocupa de acest caz. Conform unor surse citate de postul de televiziune CBS News, în anchetă colaborează şi Biroul Federal de Investigaţii (FBI).

"Când va percheziţiona FBI numeroasele case ale lui Joe Biden, poate chiar şi Casa Albă? În mod clar, aceste documente nu fuseseră declasificate", a reacţionat fostul preşedinte Donald Trump, care intenţionează să candideze în scrutinul prezidenţial din 2024. Agenţii Biroului Federal de Investigaţii (FBI) au colectat în august 2022 documente din reşedinţa lui Trump din Mar-a-Lago (Florida). Autorităţile susţin că erau documente clasificate, dar Trump afirmă că documentele au fost declasificate de el în timp ce era preşedinte.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici