Blinken afirmă că preşedintele destituit al Nigerului beneficiază de sprijinul "neclintit" al SUA

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, i-a oferit liderului nigerian destituit Mohamed Bazoum sprijinul Washingtonului şi i-a avertizat pe cei care îl reţin că "sute de milioane de dolari de asistenţă" sunt în pericol.

6824 afișări
Imaginea articolului Blinken afirmă că preşedintele destituit al Nigerului beneficiază de sprijinul "neclintit" al SUA

Sursa: AP / Mediafax Foto

Generalul Abdourahamane Tchiani, şeful Gărzii Prezidenţiale din 2011, s-a autoproclamat noul lider al Nigerului, după o lovitură de stat la începutul acestei săptămâni, în urma căreia pro-occidentalul Bazoum a fost reţinut, relatează AFP.

Blinken, care îşi încheia vineri un turneu în mai multe ţări din Pacific, l-a sunat pe Bazoum pentru a doua oară în tot atâtea zile pentru a-i oferi "sprijinul neclintit” al Americii, a declarat purtătorul de cuvânt al departamentului, Matt Miller, într-un comunicat.

De asemenea, secretarul de stat american "a lăudat rolul lui Bazoum în promovarea securităţii nu numai în Niger, ci şi în regiunea mai mare a Africii de Vest" şi a declarat că Washingtonul va continua să lucreze pentru "a asigura restaurarea deplină a ordinii constituţionale şi a regimului democratic în Niger.

Într-un apel separat către fostul lider nigerian Mahamadou Issoufou, Blinken şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la detenţia continuă a lui Bazoum şi la faptul că "negocierile pentru asigurarea ordinii constituţionale în Niger se află într-un impas".

El i-a spus lui Issoufou că "regretă faptul că cei care îl reţin pe Bazoum ameninţă ani de cooperare de succes şi sute de milioane de dolari de asistenţă" pentru Niamey şi i-a cerut lui Issoufou să continue să lucreze în numele lui Bazoum, a declarat Miller.

Washingtonul a avertizat deja că ar putea înceta cooperarea în domeniul securităţii şi în alte domenii cu Niger, unde sunt staţionate aproximativ 1.000 de trupe americane.

Sâmbătă, UE a declarat că nu îi va recunoaşte pe puciştii din Niger şi că suspendă cooperarea în domeniul securităţii cu această ţară.

UE a alocat 503 milioane de euro din bugetul său pentru a îmbunătăţi guvernanţa, educaţia şi creşterea durabilă în Niger în perioada 2021-2024, potrivit site-ului său.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici