Blinken merge cu Biden în Orientul Mijlociu / Relaţiile Israel-Arabia Saudită nu se vor normaliza rapid

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, îl va însoţi pe preşedintele Joseph Biden în turneul efectuat în Israel, Cisiordania şi Arabia Saudită, a anunţat marţi Departamentul de Stat de la Washington, în timp ce Preşedinţia SUA a semnalat că normalizarea relaţiilor israelo-saudite nu se va produce rapid.

237 afișări
Imaginea articolului Blinken merge cu Biden în Orientul Mijlociu / Relaţiile Israel-Arabia Saudită nu se vor normaliza rapid

Deşi existau informaţii că Antony Blinken îl va însoţi pe preşedintele Joseph Biden în Orientul Mijlociu, este prima dată când Departamentul de Stat american confirmă prezenţa acestuia.

"Obiectivele turneului vizează consultări cu partenerii israelieni, palestinieni, cu cei din zona Golfului şi cei regionali asupra unei serii de priorităţi, inclusiv asupra aprofundării relaţiilor SUA în regiune, a securităţii regionale, pentru susţinerea soluţiei a două state şi contracararea ameninţărilor comune, inclusiv cele generate de Iran", anunţă Departamentul de Stat de la Washington.

În cursul vizitei în Arabia Saudită şi la reuniunea Consiliului de Cooperare din zona Golfului, Joseph Biden şi Antony Blinken "vor discuta despre eforturile de integrare în sensul susţinerii stabilităţii şi prosperităţii regionale, precum şi despre alte interese comune", precizează Departamentul de Stat.

Preşedintele Biden se va afla în Israel miercuri şi joi, urmând să meargă şi la Ramallah, în Cisiordania, pentru o întâlnire cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. Ulterior, Biden se va deplasa în Arabia Saudită, pentru o reuniune a Consiliului de Cooperare din zona Golfului.

Preşedintele SUA a semnalat, potrivit cotidianului The Jerusalem Post, că obiectivul turneului în Orientul Mijlociu este "aprofundarea integrării Israelului în regiune", sugerând astfel că ar putea fi normalizate relaţiile diplomatice cu state arabe. În ultimii ani, Israelul a normalizat relaţiile cu Emiratele Arabe Unite, cu Bahrainul şi cu Marocul. De asemenea, au fost iniţiate procedurile pentru normalizarea relaţiilor cu Sudanul.

Referindu-se la perspectivele de normalizare a relaţiilor între Israel şi Arabia Saudită, Jake Sullivan, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională, a anunţat marţi că aceasta va fi un "proces îndelungat".

"Referitor la Israel şi Arabia Saudită, nu intenţionez să mă pronunţ înaintea eforturilor intense care vor fi făcute în cursul acestui turneu. Orice normalizare este un proces îndelungat", a afirmat Sullivan, citat de cotidianul The Times of Israel.

Conform unor surse, Statele Unite şi Israelul depun eforturi pentru crearea unei alianţe de securitate cu state arabe în scopul contracarării atacurilor balistice iraniene în Orientul Mijlociu. Proiectul ar urma să conecteze o reţea de radare antiaeriene şi sisteme balistice din Arabia Saudită, Oman, Kuwait, Bahrain, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Irak, Iordania şi Egipt, prin utilizarea de tehnologie antiaeriană israeliană şi prin intermediul bazelor militare americane din Orientul Mijlociu. Proiectul s-ar putea concretiza în cursul turneului preşedintelui Biden în Orientul Mijlociu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici