„Alături de mai mulţi parteneri europeni, Franţa consideră că Bulgaria are vocaţia de a se alătura spaţiului Schengen, atunci când condiţiile acestei aderări vor fi îndeplinite”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Bernard Valero.
„Eforturile întreprinse de Bulgaria merită să fie subliniate şi, bineînţeles, amplificate”, a sublinait el.
Franţa şi Germania, dar şi alte ţări, se opun aderării Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza rezultatelor insuficiente, în opinia lor, în lupta contra crimei organizate, în domeniul supravegherii frontierelor şi al coropţiei.
„În prezent, este vorba despre un răspuns, în mod demn şi transparent, în cadrul Consiliului European, la această situaţie inedită, în care este necesar să fie luate în considerare insuficienţele evidenţiate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare al Comisiei” Europene (CE), a subliniat purtătorul de cuvânt.
Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, a salutat, recent, la Sofia, „enormele eforturi” întreprinse de Bulgaria pentru a adera la spaţiul Schengen, precizând că autorităţile de la Bruxelles le vor evalua la sfârşitul lui martie.
De la aderarea Bulgariei la Uniunea Europeană (UE), alături de România, la 1 ianuarie 2007, cele două ţări fac obiectul unui mecanism de supraveghere inedit, dar strict, cu privire la eficienţa justiţiei lor.