Bogdan Aurescu, despre situaţia din Ucraina: Este foarte importantă continuarea eforturilor spre dialog

  • Este foarte importantă continuarea eforturilor îndreptate spre dialog şi dezescaladare, a spus ministrul de externe român Bogdan Aurescu, la începerea reuniunii Consiliului de Afaceri Externe de la Bruxelles.
  • El cred că Summitul dintre Biden şi Putin ar putea aduce „ceva speranţă”.
232 afișări
Imaginea articolului Bogdan Aurescu, despre situaţia din Ucraina: Este foarte importantă continuarea eforturilor spre dialog

Bogdan Aurescu, despre situaţia din Ucraina: Este foarte importantă continuarea eforturilor spre dialog

Pe agenda discuţiilor reuniunii Consiliului de Afaceri Externe, un subiect extrem de important este situaţia de securitate din Ucraina.

„Vom avea o discuţie foarte importantă cu ministrul ucrainean de externe, iar apoi o dezbatere la nivelul miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE. Voi exprima, din nou, solidaritatea şi susţinerea faţă de Ucraina, faţă de suveranitatea şi integritatea sa teritorială. Este o continuare a discuţiei pe care am avut-o la Munchen cu ministrul de externe ucrainean şi consider că este foarte importantă continuarea eforturilor îndreptate spre dialog şi dezescaladare”, a spus Bogdan Aurescu, la începerea reuniunii.

Ministrul Afacerilor Externe din România consideră că apropiatul Summit dintre preşedintele Joe Biden şi preşedintele Vladimir Putin ar putea aduce „ceva speranţă”.

„Dar, în acelaşi timp, consider că orice discuţie despre solutionarea acestei crize trebuie să ţină cont, în mod absolut, de principiile fundamentale ale dreptului internaţional, care trebuie să rămână neatinse, precum şi de parametrii esenţiali ai arhitecturii de securitate europene. Este extrem de important să nu fie afectate în niciun fel principii fundamentale precum suveranitatea şi integritatea teritorială, nerecurgerea la forţă, la ameninţarea cu folosirea forţei, dreptul statelor suverane de a face propriile alegeri şi de a-şi urma în deplină libertate propria politică externă şi de securitate. Toate acestea sunt principii foarte importante care nu trebuie afectate. Totodată, în cadrul acestor discuţii nu trebuie afectate nici principiile extrem de importante cu privire la misiunea fundamentală a NATO”, a mai spus şeful diplomaţiei române.

Bogdan Aurescu este de părere că este important să se discute despre finalizarea pachetului de sancţiuni pregătit de UE. De asemenea, mai crede că este foarte important să se înceapă să se comunice cu privire la conţinutul acestui pachet, întrucât el are un important efect de descurajare şi trebuie folosit acest efect.

„Astăzi (luni - n.r.) voi reitera şi propunerea pe care am făcut-o pe 24 ianuarie, cu prilejul reuniunii anterioare a Consiliului Afaceri Externe, de organizare a unei reuniuni CAE la Kiev, în semn de solidaritate şi de susţinere politică pentru Ucraina. Vom mai discuta, desigur, despre Bosnia şi Herzegovina, despre relaţia dintre UE şi statele membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului, despre Mali, despre diplomaţia climatică. Toate acestea sunt subiecte foarte importante, dar Ucraina va fi principala temă de interes”, a mai spus Aurescu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici