Bogdan Aurescu: România va menţine un nivel ridicat în cadrul participării la Misiunea UE în Georgia

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a asigurat pe liderii de la Tbilisi că România va continua să menţină un nivel ridicat în cadrul Misiunii UE de Monitorizare în Georgia (EUMM) şi a exprimat susţinerea Bucureştiului pentru soluţionarea paşnică a conflictelor prelungite din această ţară.

400 afișări
Imaginea articolului Bogdan Aurescu: România va menţine un nivel ridicat în cadrul participării la Misiunea UE în Georgia

Bogdan Aurescu: România va menţine un nivel ridicat în cadrul participării la Misiunea UE în Georgia (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat MAE remis MEDIAFAX, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a fost primit vineri de preşedintele Georgiei, Giorgi Margvelaşvili, şi a avut întrevederi cu premierul Irakli Garibaşvili, preşedintele Parlamentului, David Usupaşvili, cu ministrul de stat al Georgiei pentru integrare europeană şi euro-atlantică, David Bakradze, precum şi consultări cu omologul Tamar Beruceaşvili.

În cadrul discuţiilor cu preşedintele Margvelaşvili, Bogdan Aurescu a exprimat interesul României pentru dezvoltarea cooperării bilaterale, în toate sectoarele de interes comun, precum şi de sprijin al Bucureştiului pentru opţiunile Georgiei de integrare europeană şi euro-atlantică.

Întâlnirea cu premierul georgian a oferit ocazia abordării aspectelor privind extinderea cooperării economice româno-georgiene, inclusiv în perspectiva vizitei oficiale pe care Irakli Garibaşvili o va efectua la Bucureşti, în perioada următoare, la invitaţia premierului Victor Ponta.

Bogdan Aurescu a reiterat importanţa concretizării proiectelor comune în domeniul energiei, prin inter-conectorul de gaz lichefiat Azerbaidjan - Georgia - România - Ungaria (AGRI), şi în domeniul transporturilor, prin proiectul de transport de mărfuri Marea Neagră - Marea Caspică.

În discuţiile cu ministrul de stat David Bakradze, şeful diplomaţiei române a evidenţiat importanţa pe care România o acordă implementării Pachetului Substanţial de Măsuri privind Georgia, adoptat cu prilejul reuniunii la vârf a Aliaţilor din Marea Britanie, arătând că ţara noastră va participa la efortul Aliat menit să consolideze securitatea Georgiei şi să sprijine reformele în domeniul apărării.

Şeful diplomaţiei române a exprimat, în cadrul întrevederilor, dar şi la vizitarea punctului de control Khurvaleti, susţinerea României pentru activitatea Misiunii UE de Monitorizare în Georgia (EUMM). El a arătat că România va continua să menţină un nivel ridicat al participării la EUMM, fiind, în continuare, principalul contributor, cu 35 de experţi secondaţi şi 3 experţi în regim contractual.

Totodată, Bogdan Aurescu a exprimat susţinerea României pentru soluţionarea pe cale paşnică a conflictelor prelungite din Georgia, în baza dreptului internaţional, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei, în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internaţional.

Discuţiile dintre Bogdan Aurescu şi ministrul georgian de Externe, Tamar Beruceaşvili, au vizat situaţia din Ucraina şi perspectivele de soluţionare a acesteia în urma înţelegerilor de la Minsk din 12 februarie.

Aurescu a relevat că Georgia este al doilea beneficiar al asistenţei pentru dezvoltare acordată de România, cu un procent de 7,5%, după Republica Moldova.

Programul vizitei oficiale în Georgia a cuprins şi vizitarea liniei administrative de separaţie cu Osetia de Sud, în localitatea Khurvaleti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici