Bombele din colete şi cea din atentatul eşuat de la Crăciun ar fi fost fabricate de aceeaşi persoană - VIDEO

Oficiali americani au declarat că verifică ipoteza conform căreia cele două bombe interceptate vineri în avioane cu destinaţia Statele Unite şi dispozitivul folosit în atentatul eşuat din ziua de Crăciun au fost construite de aceeaşi persoană, relatează New York Times.

25 afișări
Imaginea articolului Bombele din colete şi cea din atentatul eşuat de la Crăciun ar fi fost fabricate de aceeaşi persoană - VIDEO

Bombele din colete şi cea din atentatul eşuat de la Crăciun ar fi fost fabricate de aceeaşi persoană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bombele din cele două colete descoperite pe aeroporturi din Dubai şi Marea Britanie ar fi opera lui Ibrahim Hassan al-Asiri, principala persoană care fabrică bombe pentru gruparea al-Qaida din Yemen. El este suspectat că a construit şi dispozitivul exploziv cusut în lenjeria intimă a autorului atentatului eşuat din ziua de Crăciun, nigerianul Umar Farouk Abdulmutallab.

De asemenea, Asiri este bănuit că a fabricat şi bomba care l-a rănit pe şeful serviciilor de informaţii din Arabia Saudită, prinţul Mohammed bin Nayef, cu câteva luni înainte. În acest caz, Asiri a ascuns explozibilul într-o cavitate a corpului fratelui său, atacatorul sinucigaş.

Pe de altă parte, anchetatorii americani declară că există tot mai multe dovezi că tentativele de atentat dejucate vineri ar fi fost organizate de conducerea grupării Al-Qaida din Peninsula Arabă, inclusiv de clericul radical de origine americană Anwar al-Awlaki.

Awlaki este cunoscut pentru corespondenţa sa cu maiorul american Nidal Hassan, acuzat că a împuşcat mortal 13 militari în noiembrie 2009 la baza Fort Hood, din Texas. El a fost acuzat şi în atentatul eşuat comis de nigerianul Umar Farouk Abdulmutallab într-un avion american ce se deplasa dinspre Amsterdam spre Detroit în ziua de Crăciun în 2009.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici