Boris Johnson acuză NATO că ignoră lecţiile istoriei. Fostul premier afirmă că ezitarea alianţei în privinţa Ucrainei îl va încuraja pe Putin

"Ezitarea" NATO în privinţa admiterii Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică riscă să o împingă "înapoi în orbita Moscovei", a acuzat vineri fostul premier al Marii Britanii, Boris Johnson.

685 afișări
Imaginea articolului Boris Johnson acuză NATO că ignoră lecţiile istoriei. Fostul premier afirmă că ezitarea alianţei în privinţa Ucrainei îl va încuraja pe Putin

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Boris Johnson, un susţinător vocal al Ucrainei, care a fost înlăturat din funcţie anul trecut după o serie de scandaluri, a acuzat organizaţia că ignoră lecţiile istoriei şi că a irosit şansa de a trimite "mesajul corect" preşedintelui rus Vladimir Putin la summitul NATO de la Vilnius din această săptămână, informează POLITICO.

Ucraina a sperat că reuniunea NATO din acest an se va încheia cu o declaraţie clară din partea membrilor alianţei militare că poate deveni membră după ce războiul cu Rusia se va încheia.

Dar un comunicat publicat marţi de aliaţi nu a fost suficient, promiţând că NATO "va fi în măsură să adreseze o invitaţie Ucrainei atunci când aliaţii vor fi de acord şi condiţiile vor fi îndeplinite". Frustrarea cu privire la acest proces a ieşit la iveală, preşedintele Volodimir Zelenski declarându-se nemulţumit.

Scriind în editorialul său săptămânal din Daily Mail, Johnson a ţintit direct poziţia NATO şi a declarat că nicio ţară nu a făcut "mai mult sau nu a încercat mai mult decât Ucraina să demonstreze că este aptă să devină membră a NATO".

"Tot ceea ce trebuia să facă Alianţa la Vilnius era să stabilească un calendar, nu pentru o aderare instantanee; acest lucru nu are sens atâta timp cât războiul este în desfăşurare, ci pentru aderare imediat ce se obţine victoria", a spus Johnson.

Şi a întrebat: "Când vom învăţa lecţia ultimilor 20 de ani de gestionare a lui Putin? Tocmai ambiguitatea noastră, ezitarea noastră, este ceea ce l-a determinat să invadeze. Atâta timp cât crede că există o şansă de a readuce Ucraina pe orbita Moscovei, atâta timp cât crede că poate recrea Uniunea Sovietică, va încerca".

Succesorul lui Johnson, Rishi Sunak, a susţinut în mod repetat că "locul de drept" al Ucrainei este în NATO. Dar el a apărat cu fermitate summitul din această săptămână ca fiind un succes.

"Cred că reiese foarte clar din summitul de astăzi că opinia oamenilor este că Ucraina va fi şi ar trebui să fie membră a NATO", a declarat el miercuri reporterilor. "Asta este ceea ce aţi auzit tare şi clar în urma acestui summit".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici