Broşuri care încearcă să convingă locuitorii să se declare români, distribuite în Bulgaria

Broşuri care încearcă să convingă persoanele din nordul Bulgariei să se declare români la recensământul naţional au fost distribuite în regiunea Vidin, potrivit televiziunii naţionale bulgare (BNR), citate de site-ul Novinite.com.

43 afișări

Potrivit acestor broşuri, cei care decid să se declare români vor primi burse şi subvenţii pentru a studia în România sau vor beneficia de tabere de vară gratuite.

Broşurile au fost distribuite în mai multe localităţi din regiunea Vidin, în timpul concertelor unei formaţii româneşti de muzică folk, organizate de o mişcare etnică din România. Mişcarea neagă însă că ar fi implicată în această acţiune.

Mai mulţi studenţi din cadrul unei organizaţii neguvernamentale cu sediul în Republica Moldova ar fi fost distribuitorii acestor broşuri.

Partidul naţionalist bulgar VMRO a notificat Agenţia de stat pentru securitate naţională, DANS, în legătură cu acest incident.

La ultimul recensământ din Bulgaria, doar 0,4 dintre persoanele care locuiesc în regiunea Vidin au declarat că sunt români.

Actualul recensământ se va încheia la 28 februarie. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, 6.712.251 de cetăţeni bulgari sau 90 la sută din populaţie au luat parte la recensământ, începând din 22 februarie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici