Bruxelles-ul propune crearea unei Agenţii europene de informaţii

Comisarul european însărcinat cu Afacerile Interne, Dimitris Avramopoulos, a propus vineri crearea unei Agenţii europene de informaţii, în urma atentatelor de la Paris, care au scos la iveală deficienţe în cooperarea dintre serviciile secrete, relatează AFP în pagina electronică.

942 afișări
Imaginea articolului Bruxelles-ul propune crearea unei Agenţii europene de informaţii

Bruxellesul propune crearea unei Agenţii europene de informaţii (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"După atentatele de la Charlie Hebdo (în ianuarie, la Paris), am propus - iar acest lucru s-a făcut - crearea unui Centru antiterorist în cadrul Europol", Agenţia europeană de cooperare în domeniul poliţiei, cu sediul la Haga, a declarat comisarul la sosirea la o reuniune extraordinară a miniştrilor europeni ai Justiţiei şi Afacerilor Interne, convocată în urma atacurilor de la Paris, soldate în urmă cu o săptămână cu 129 de morţi şi sute de răniţi.

"Însă eu cred că a venit vremea să facem încă un pas înainte şi să creăm baza unei Agenţii europene de informaţii", a pledat el. "Este necesar ca această cooperare a noastră să se bazeze pe încredere şi eficienţă", a insistat Avramopoulos.

Crearea unei astfel de agenţii - un fel de "FBI european" - poate avea loc doar în urma unei modificări a tratatelor, având în vedere faptul că informaţiile secrete sunt prin excelenţă un domeniu care ţine de suveranitatea naţională.

Ministrul german de Interne Thomas de Maizière a înăbuşit imediat proiectul, în faşă.

"Nu ar trebui să ne irosim energia cu o Agenţie europeană de informaţii. Nu-mi pot imagina că putem să renunţăm la suveranitatea noastră naţională", a reacţionat el.

"Ar trebui mai degrabă să ne concentrăm asupra îmbunătăţirii schimbului de informaţii între instituţiile deja existente. Aici putem obţine un adevărat câştig de cauză în ceea ce priveşte securitatea", este de părere ministrul german.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici